Gigantul german Daimler pregătește o investiție de aproape 675 milioane de lei în România și cere ajutor de stat/ Mai cer ajutoare, pentru investiții majore: o firmă controlată de Dragoș Bîlteanu și Vladimir Cohn, fost acționar al Dinamo, nemții de la Knauf Insulation și o firmă din grupul Carmistin

Daimler Kecskemet media.daimler.com

Gigantul german Daimler pregătește o investiție în valoare de 674,4 milioane de lei în România, pentru care a cerut ajutor de stat de 185,4 milioane de lei, conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor.

Investiția va fi derulată prin firma Star Assembly, prin care concernul german operează două filiale, în Sebeș și în Cugir.

Ministerul Finanțelor nu precizează însă în ce constă investiţia nemţilor.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

În mai, reprezentanții Mercedes Benz au transmis că intenționează să dezvolte proiecte pentru trecerea la producția de componente destinate vehiculelor electrice, prin investiții majore în perioada următoare.

Premierul Nicolae Ciucă spunea atunci, în cadrul unei vizite la unitatea de producție Star Assembly din Sebeș, că România ar putea fi luată în calcul de producătorul auto Mercedez-Benz pentru a dezvolta proiecte pentru trecerea la producția de componente adresate vehiculelor electrice.

Compania a primit deja sprijin în valoare de 35 de milioane de euro sub forma ajutorului de stat, fonduri de care compania a beneficiat pentru achiziționarea utilajelor.

Producția în unitatea din Sebeș a început cu asamblarea cutiilor de viteze automate cu dublu ambreiaj în opt trepte și transmisii cu nouă trepte de viteză pentru Mercedes-Benz, iar din 2020 se asamblează și varianta pentru vehicule hibrid, o etapă importantă către producția de vehicule prietenoase cu mediul, fără emisii de carbon.

Star Assembly a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 7,07 miliarde lei. Compania este al treilea cel mai mare exportator din România, după Dacia și Ford.

Alte trei investiții majore, în analiză

Investiția Daimler este una dintre cele patru investiții, dintr-un total de 193, care intră în analiza Finanțelor pentru a primi ajutor de stat.

Cea mai mare investiție analizată este cea a Paper Invest, controlată în mod egal de Electromontaj SA și Kameran Financial Limited, o firmă înregistrată în Cipru. Compania vrea să realizeze o investiție de 1,3 miliarde de lei și cere un ajutor de stat de 185 milioane de lei. Conform platformei Confidas, administratori ai companiei sunt Vladimir Cohn, fost acționar al clubului de fotbal Dinamo București, care a vândut fabricile Ecopaper Zărnești și Ecopack Ghimbav cu peste 200 de milioane de euro, omul de afaceri Dragoș Bîlteanu, fost președinte al SIF Banat-Crișana, și Remus Iliuță. Compania cu numai trei angajați înființată în 2021 nu a raportat afaceri anul trecut, ci doar o pierdere de 433.993 lei.

O altă investiție, în valoare de 647 milioane de lei, este pregătită de Knauf Insulation, producător de materiale izolante parte a grupului german Knauf. Compania a cerut un ajutor de stat în valoare de 89,4 milioane de lei. Knauf Insulation este prezentă pe piața din România din anul 2008 și anul trecut a raportat afaceri de 94,7 milioane lei și un profit de 7,9 milioane lei.

Totodată, un ajutor de stat de 222 milioane de lei a cerut și compania Interpork Plus SRL, care pregătește o investiție de 513 milioane de lei. Compania a fost înființată în anul 2020, are șapte angajați, iar anul trecut a raportat afaceri de 301,6 milioane de lei și un profit de 1,12 milioane de lei. Principalul asociat al companiei este Agripork International, iar administrator este Carmistin, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa agroalimentară, controlat de familia Paraschiv.

Lista completă a companiilor care au cerut ajutor de stat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. daca ne mai codim mult astia isi vor lua jucariile si … pa ! sint destule tari care ii doresc

    • Fara parandarat nu-i pasa niciunui politician sau bugetar de ei, crezi ca se gandesc la binele cetatenilor vreunul?

  2. Statul roman ar trebui sa fuga cat poate de Vladimir Cohn. A cumparat majoritatea fabricilor de celuloza din Romania si le-a falimentat. Este un asasin economic, in slujba cui, ar ctrebui sa ne spuna serviciile.

  3. Pentru un “gigant” ca daimler – 600 mil LEI reprezinta aceeasi valoare ca pentru mine – pensionar 20 DOUA ZECI de LEI ! Si daca mai au NERUSINAREA sa ceara ajutor de la statul roman …. nemtii merita un binecuvenit SIK KTIR ! Nerusinare teutonica !

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.