Goldman Sachs şi economistul şef al Moody’s Analytics, Mark Zandi, şi-au redus estimările privind creşterea economiei SUA în 2022, în urma blocării planului de investiţii ”Build Back Better” al preşedintelui Joe Biden, în valoare de 1750 de miliarde de dolari, care umbreşte şi mai mult perspectivele afectate deja de răspândirea rapidă a variantei Omicron a Covid-19, transmite agenția Reuters, citată de news.ro.
Duminică, senatorul democrat Joe Manchin a anunţat că nu poate susţine proiectul “Build Back Better” (BBB), care ar fi extins sprijinul social şi combaterea schimbărilor climatice.
”Dacă Build Back Better nu va deveni lege, redresarea economică va fi vulnerabilă la stagnare dacă vom suferi un alt val grav al pandemiei; un scenariu din ce în ce mai probabil în care Omicron se răspândeşte rapid”, a scris Zandi pe Twitter, adăugând că se aşteaptă ca creşterea reală a PIB-ului să fie mai mică cu jumătate de punct procentual în 2022, dacă legislaţia propusă nu devine lege.
Democraţii absorb eşecul legislativ, în timp ce administraţia Biden se confruntă cu critici din partea experţilor în sănătate pe fondul unei creşteri a infecţiilor cu Covid-19.
O schimbare despre care economiştii spun că ar putea încetini creşterea este reducerea unui credit fiscal îmbunătăţit, care a trimis familiilor plăţi lunare de până la 300 de dolari pe copil, dar care urmează să expire pe 31 decembrie.
Parlamentarii ar putea adopta o versiune modificată a proiectului de lege a lui Biden anul viitor, sau ar putea decide să prelungească creditul retroactiv, deşi negocierile ar putea dura săptămâni, au scris cercetătorii Goldman Sachs într-o notă către clienţi.
Producţia economică a Statelor Unite era de aşteptat să încetinească la începutul anului viitor, faţă de ritmul alert observat la sfârşitul anului 2021, chiar înainte ca Omicron să apară ca o ameninţare pentru creşterea globală şi planul de cheltuieli al lui Biden să fie blocat.
Economiştii au estimat la începutul acestei luni că avansul PIB va încetini anul viitor, deoarece creşterea oferită de programele anterioare de cheltuieli s-a estompat, iar Rezerva Federală îşi reduce stimulentele de politică monetară în faţa inflaţiei ridicate.
Avansul PIB era de aşteptat să încetinească la 4% în primul trimestru al anului 2022 de la ritmul de 6% estimat pentru ultimele trei luni ale acestui an, potrivit unui sondaj Reuters în rândul economiştilor, publicat pe 8 decembrie.
În 2022, creşterea economică ar urma să încetinească la 3,9%, încă cu mult peste tendinţele pre-pandemie, de la 5,6% în acest an.
Fed a anunţat săptămâna trecută că va dubla ritmul reducerii achiziţiilor de obligaţiuni ca răspuns la creşterea puternică a forţei de muncă şi la accelerarea inflaţiei şi a semnalat că ar putea creşte ratele dobânzilor de trei ori anul viitor.
Dar Zandi a spus că s-ar putea dovedi dificil pentru banca centrală a SUA să lanseze trei majorări ale dobânzilor dacă creşterea economică a SUA va fi mai lentă decât se aştepta iniţial.