Goldman Sachs Asset Management a anunțat luni că a lansat o afacere cu biometan numită Verdalia Bioenergy și că își propune să investească peste 1 miliard de euro în Europa în următorii patru ani, scrie Reuters.
Biometanul, o alternativă mai puțin poluantă la gazele naturale de origine fosilă, este produs din descompunerea deșeurilor organice și este văzut ca un element cheie în eforturile de reducere a emisiilor de carbon în Uniunea Europeană.
Sunt necesare investiții de aproximativ 80 de miliarde de euro pentru a crește de zece ori producția de biogaz și biometan în UE, pentru a atinge un obiectiv de 370 de terawați-oră pe an (TWh) până în 2030, accelerând decarbonizarea și sporind securitatea energetică.
Verdalia Bioenergy va investi atât în proiecte de dezvoltare a biometanului aflate la început de drum, cât și în active existente, cu scopul de a contribui la agenda europeană privind decarbonizarea și securitatea energetică, a declarat luni managerul de active.
Acesta a semnat deja un acord de achiziționare a unui portofoliu de proiecte de biometan cu o capacitate totală de aproximativ 150 de gigawați oră pe an (GWh/an) aflate în stadiu de dezvoltare intermediară în Spania.
“Credem că biometanul este astăzi unul dintre cele mai atractive segmente din tranziția energetică pentru investitorii în infrastructură”, a declarat Matteo Botto Poala, director general în cadrul diviziei de infrastructură a GSAM.
Biometanul poate fi utilizat în același mod ca și gazele naturale și poate fi livrat folosind aceeași infrastructură, dar vine fără același nivel ridicat de emisii dăunătoare pentru climă.
Potrivit Asociației Europene a Biogazului, producția de biogaz și biometan a creat deja 210.000 de locuri de muncă ecologice în Europa.