Acord reper. Google este prima companie de tehnologie care comandă reactoare nucleare modulare mici pentru a-și alimenta centrele de date

Kairos_Thumbnail_H.width-1000.format-webp

Google a comandat șase până la șapte reactoare nucleare modulare mici (SMR) de la Kairos Power, devenind astfel prima companie de tehnologie care pune în funcțiune noi centrale nucleare pentru a furniza energie electrică cu emisii reduse de carbon pentru centrele sale de date mari consumatoare de energie, scrie Financial Times.

Google și Kairos au declarat luni că societatea de tehnologie a plasat o comandă pentru SMR-uri cu o capacitate totală de 500 MW, ajutând Kairos, un start-up în vârstă de șapte ani, să pună online primul său reactor comercial până în 2030 și reactoare suplimentare până în 2035.

Acordul a fost “un punct de reper pentru noi, cei de la Google, în călătoria noastră de 15 ani în domeniul energiei curate”, a declarat Michael Terrell, directorul senior al companiei pentru energie și climă.

“Considerăm că energia nucleară poate juca un rol important în a ne ajuta să ne satisfacem cererea și a ne ajuta să ne satisfacem cererea în mod curat și 24 de ore din 24“, a spus el.

Întrebat dacă reactoarele vor alimenta rețeaua sau vor fi conectate direct la centrele de date, Terrell a spus că Google ia în considerare toate opțiunile.

Cele două companii au refuzat să comenteze valoarea acordului sau dacă Google va finanța în avans construcția SMR-urilor sau va plăti pur și simplu pentru energie după ce acestea vor fi construite.

Luna trecută, Microsoft a anunțat că se va angaja să cumpere pentru 20 de ani energie electrică de la centrala nucleară Three Mile Island din SUA, aflată în paragină, în cazul în care Constellation Energy va reporni instalația. Companiile din domeniul tehnologiei sunt din ce în ce mai interesate de energia nucleară ca soluție pe termen mediu pentru furnizarea de energie electrică cu emisii reduse de carbon pentru a satisface cererea de energie a centrelor lor de date.

Acordul dintre Google și Kairos este primul în care o companie de tehnologie contribuie la punerea în funcțiune a unei centrale nucleare. În ultimii 20 de ani, SUA a pus în funcțiune doar trei reactoare.

Terrell a declarat că SMR-urile oferă “un design simplificat, inerent sigur, o construcție mai rapidă și flexibilitate în ceea ce privește locul de desfășurare” în comparație cu centralele nucleare de mari dimensiuni. “Evident, acesta este un pariu pe termen lung, dar este un pariu incredibil de promițător. Dacă vom reuși să o extindem la scară globală, aceasta va aduce beneficii enorme rețelelor electrice din întreaga lume.”

Terrell a adăugat că, deși Google mizează “foarte mult” pe energia regenerabilă pentru a-și alimenta centrele de date, modelarea sa a arătat clar că “pentru ca rețelele să fie cu adevărat lipsite de emisii de dioxid de carbon, va fi nevoie de mai mult decât energie eoliană, solară și stocarea litiu-ion; va fi nevoie de următorul set de tehnologii avansate”.

Kairos, cu sediul în Alameda, California, a dezvoltat un reactor răcit cu sare fluorurată topită, mai degrabă decât cu apă. În decembrie, a primit o autorizație de construcție din partea Comisiei de reglementare nucleară a SUA pentru a construi un reactor demonstrativ de 50 MW în Tennessee, denumit Hermes.

Aceasta a fost prima aprobare pentru un nou tip de reactor în SUA după o jumătate de secol. Departamentul american al Energiei investește aproximativ 300 de milioane de dolari în proiectul Hermes al Kairos prin intermediul programului său Advanced Reactor Demonstration.

Pentru a reduce costurile și a accelera construcția centralelor, SUA a sprijinit companiile care doresc să construiască reactoare nucleare mai mici, care pot fi construite în fabrici și asamblate la fața locului.

Reactorul cu săruri topite al Kairos utilizează combustibil TRISO acoperit cu ceramică și funcționează la o presiune apropiată de cea atmosferică, transferând căldura din sare pentru a genera abur și a pune în funcțiune o turbină.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.