GRAFIC Sondaj: Spirala corupției în România. Cum sunt văzute firmele străine, comparativ cu cele românești private și de stat

coruptie. bani. pixabay Foto: Pixabay

Firmele private românești sunt percepute ca fiind mai puțin corupte decât firmele multinaționale, care la rândul lor sunt percepute mult mai puțin corupte decât firmele de stat, arată un studiu realizat de compania de cercetare de piață Frappe Digital.

Sondajul a analizat corupția percepută asupra instituțiilor și firmelor din România.

No alt text provided for this image

„Instituțiile care fac legile (parlamentul) și care gestionează țara (guvernul) sunt percepute de departe ca fiind cele mai corupte dintre instituțiile și firmele din România. Procentul celor care cred că în aceste instituții corupția este mai degrabă mare sau foarte mare este aproape de … 100% (cu accent puternic pe “foarte mare”)”, arată Daniel Enescu, fondator al grupului Daedalus, vândut în 2014 către Kantar Millward Brown.

Potrivit lui, primăriile, unde se duc o parte importantă din taxe, completează tripleta celor mai corupte instituții în percepția românilor.

Sistemul judiciar, care ar trebui să se asigure că legile sunt respectate, nu stă nici el prea bine în acest clasament al corupției percepute, mai precizează Daniel Enescu.

Conform sondajului, sistemul medical este perceput ca fiind mai corupt decât poliția, iar biserica mai coruptă decât sistemul de învățământ, care e perceput mai corupt decât armata. Singura instituție din cele testate care nu este percepută ca fiind coruptă este instituția… pompierilor.

Sondajul a fost realizat în mai 2024 pe un eșantion reprezentativ de 1074 persoane cu vârsta între 18 și 65 ani din mediul urban.

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *