Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare, a cerut peste jumătate de milliard de lei din “Anghel Saligny”, în timp ce primarii liberali ai municipiilor Deva și Oradea nu au solicitat niciun ban din acest program asumat de PNL, conform datelor publicate de Ministerul Dezvoltării și agregate de Expert Forum.
Deși a fost anunțat ca un program dedicat în principal localităților mici și mediului rural, acolo unde nu există rețele de alimentare cu apă, sisteme de canalizare, gaze sau drumuri publice, marile municipii din România, inclusiv Capitala, nu s-au sfiit să depună proiecte de miliarde de lei.
Astfel, pentru cei 50 de miliarde de lei puși la bătaie în program, primăriile din țară au depus proiecte în valoare de 137 de miliarde de lei. Din acestea, municipiile reședință de județ însumează proiecte în valoare de aproape 4,3 miliarde de lei, în timp ce Primăria Capitalei și cele șase Sectoare au mai depus 79 de proiecte în valoare de aproape 10 miliarde de lei.
Totuși, conform statisticilor publicate de Expert Forum, cele mai multe proiecte au fost depuse de către comune, și în termeni de sume (90 miliarde lei, adică 65%), și ca număr (78%), însă rămâne de văzut care dintre aceste proiecte vor fi finanțate în final.
Baia Mare a solicitat cei mai mulţi bani dintre municipiile reședință de județ – 550 de milioane de lei. Cu acești bani se dorește modernizarea unor străzi, realizarea a trei pasaje rutiere și reabilitarea unui pod.
În top urmează muncipiul Târgu Mureș, care a solicitat din Anghel Saligny aproape 280 de milioane de lei, pentru modernizarea străzilor și construirea unui pod peste râul Mureș.
Urmează Reșița, Arad și Râmnicu Vâlcea cu proiecte depuse care depășesc 200 de milioane de lei pentru fiecare municipiu.
Și municipiul Constanța, condus de primarul liberal Vergil Chițac, a cerut o sumă mare din Anghel Saligny – trei proiecte în valoare de 193 de milioane de lei, care vizează crearea unor sisteme de canalizare pluvială în cinci cartiere și realiarea unui bulevard care să fluidizeze traficul la intrarea în oraș.
Cu 160 de milioane de lei municipiul Sfântu Gheorghe vrea să modernizeze mai multe străzi, sisteme rutiere și să construiască câteva sensuri giratorii. Reședința județului Covasna se plasează pe locul doi în clasamentul localităților după numărul de proiecte depuse – 47.
Cluj-Napoca, municipiu condus de liberalul Emil Boc, se află în a doua parte a clasamentului, pe locul 23, în ceea ce priveste suma cerută de la Guvern. Cluj-Napoca a depus șapte proiecte în valoare de aproximativ 67 de milioane de lei. Cel mai mare proiect vizează construirea unui pod peste Râul Someșul Mic. Alte trei proiecte vizează modernizarea unor străzi, alte două modernizarea unor sisteme rutiere și unul reabilitarea unui pasaj al Gării.
În coada clasamentului, printre municipiile reședință de județ care au solicitat cei mai puțini bani din programul Anghel Saligny, se află Pitești, Ploiești, Alexandria sau Craiova.
Oradea și Deva, conduse de asemenea de primari liberali, nu au depus niciun proiect pentru a obține finanțare din programul “Anghel Saligny”.
Grafice: Alin Bratu
Sursa foto: Inquam Photos / Justinel Stavaru