Grecia: Pedepse mai dure pentru evaziune fiscală/ Pedepsele cu închisoarea pot ajunge și la 20 de ani, sunt prevăzute pedepse grele și pentru contabili/ Sancțiunile financiare sunt, de asemenea, majorate

spalare bani evaziune fiscala dna constanta sursa foto: Pexels

Noul Cod Penal adoptat de Parlamentul de la Atena aduce o creștere spectaculoasă a pedepselor pentru evaziune fiscală , în timp ce în unele cazuri condamnatul nu scapă de închisoare nici măcar cu răscumpărare, scrie Business Daily.

Din combinarea Codului de procedură fiscală cu noul Cod penal rezultă că pedeapsa maximă de închisoare este acum de până la 20 de ani, în timp ce pedepsele mai scurte ar trebui executate fie în întregime, fie cel puțin în proporție de 1/5 , cum ar fi pedepsele cu închisoarea de peste doi ani. De asemenea, în cazurile în care pedepsele cu închisoarea pentru infracțiunile de evaziune fiscală sunt comutabile, infractorii vor fi pedepsiți cu amenzi semnificativ mai mari față de cele în vigoare până acum.

Înăsprirea pedepselor pentru evaziune fiscală rezultă din extinderea aplicării modificărilor aduse Codului penal prin Legea 5090/2024 la infracțiunile legate de săvârșirea de infracțiuni fiscale. În cazul întreprinderilor, noile pedepse nu privesc doar ” responsabilii direcți ” ai întreprinderilor , ci și ” complicii direcți “. În special, în cazul societăților comerciale , noile pedepse severe îi vizează în calitate de autori pe președinții consiliilor de administrație, directorii generali, consilierii autorizați sau comuni, administratorii, directorii generali sau directorii sau orice persoană autorizată fie direct prin lege, fie prin voință privată sau prin hotărâre judecătorească în administrarea, conducerea sau reprezentarea acestora.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

De asemenea, ca și complici direcți la infracțiunile de evaziune fiscală, sunt asimilați prin lege și au aceleași pedepse cei care semnează cu bună știință o declarație fiscală inexactă în calitate de împuternicit (de exemplu, contabilul), precum și oricine care, în orice alt mod, colaborează cu bună știință sau oferă asistență directă la comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală. Într-un caz recent, contabilul unei companii a fost sancționat de fiscul grec (AADE), cu o amendă de 2,25 milioane de euro, ca și coresponsabil în evaziunea fiscală comisă de compania a cărei contabilitate o ținea.

Închisoare și amenzi

După cum reiese din circulara guvernatorului AADE, Giorgos Pitsilis, pedepsele prevăzute în actualul Cod de procedură fiscală, pentru aceleași infracțiuni, devin mai severe odată cu aplicarea noului Cod penal. Pentru început, conform Codului de Procedură Fiscală, ca infracțiuni de “evaziune fiscală majoră” , care sunt pedepsite cu sancțiuni severe, sunt:

  • Ascunderea de materie impozabilă care are drept consecință neplata către stat a unei sume de impozit mai mare de 100.000 de euro pe an fiscal.
  • Ascunderea de materiale impozabile care are drept consecință neplata către stat a unei sume de TVA mai mare de 50.000 de euro pe an fiscal.
  • Emiterea de informații fiscale false, precum și emiterea sau primirea de informații fiscale fictive.

În combinație cu Codul de procedură fiscală și noul Cod penal, sancțiunile pentru infracțiunile de mai sus sunt următoarele:

  • O pedeapsă cu închisoarea de la 5 la 20 de ani, pentru infracțiunea de evaziune fiscală, în loc de pedepsele de la 5 la 15 ani prevăzute, dacă suma impozitului neplătit depășește suma de 100.000 de euro pe an fiscal sau de gestiune, dacă este vorba de TVA, sau suma de 150.000 de euro dacă este vorba de impozitul pe venit sau de o altă categorie de impozit, taxă sau redevență.
  • În cazul în care valoarea nerestituită a TVA este cuprinsă între 50.000 și 100.000 de euro și între 100.000 și 150.000 de euro pentru alte categorii de impozite, se va aplica pedeapsa cu închisoarea de cel puțin 2 ani și se va aplica pedeapsa cu închisoarea pe o anumită perioadă.
  • Emitenții de informații fiscale false sau fictive, precum și orice persoană care acceptă informații fiscale fictive sau falsifică astfel de informații, indiferent dacă se sustrag sau nu de la plata impozitelor, sunt pasibili de o pedeapsă cu închisoarea de cel puțin trei luni sau de amendă.
  • Cu toate acestea, după modificările din Codul Penal, amenzile vor varia: De la 300 de euro până la 40.000 de euro dacă sunt contravenții. De la 5.000 de euro până la 120.000 de euro dacă este vorba de infracțiuni grave.

Facturi false și fictive

Pentru cei care emit sau acceptă informații fiscale fictive pentru o tranzacție inexistentă, în totalitate sau pentru o parte din ea, se aplică sancțiuni:

  • Închisoare de cel puțin un (1) an sau o amendă care va fi însă majorată, conform articolului 57 modificat din Codul penal, dacă valoarea totală a datelor fiscale fictive depășește suma de 75.000 de euro și ajunge până la 200.000 de euro.
    pedeapsa cu închisoarea de cel puțin un (1) an sau pedeapsa cu închisoarea de până la șase (6) ani, în cazul în care valoarea menționată mai sus depășește 200.000 de euro. S

Sancțiuni financiare

În același timp, crește și costul convertirii pedepselor cu închisoarea în bani, pentru pedepsele admise în cazurile de evaziune fiscală, mai exact:

Pentru contravenții, amenzile aplicate în cazurile de comutare a pedepselor cu închisoarea au variat de la 90 la 36.000 de euro și au crescut la 300 la 40.000 de euro . Pentru cazurile clasificate ca infracțiuni de evaziune fiscală, pedepsele pentru conversia amenzilor sunt majorate de la 5.000 la 200.000 de euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: