Greenpeace România a trimis o plângere prealabilă către Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Constanţa, în care cere revocarea acordului de mediu privind proiectul Neptun Deep, a anunţat organizaţia într-un comunicat de presă.
Acţiunea vine ca urmare a deciziei APM Constanţa de a elibera acordul de mediu, în ciuda problemelor semnalate de către Greenpeace, transmite Agerpres.
Printre acestea se află: lipsa unei evaluări adecvate a impactului pe termen lung asupra apei, lipsa unei evaluări adecvate a impactului asupra schimbărilor climatice, lipsa unei analize de risc prin raportarea la starea de război din zonă, lipsa unei analize din perspectivă geologică şi lipsa unei consultări efective a publicului cu privire la riscurile asociate acestui proiect.
“Suntem foarte curioşi să vedem cum reprezentanţii Autorităţii de Protecţie a Mediului Constanţa vor răspunde plângerii formulate. Nu avem aşteptări foarte mari, căci până acum autorităţile de mediu au dovedit că mai mult susţin interesele private decât interesele cetăţenilor şi a mediului. Dacă răspunsul nu este unul pozitiv şi nu vor revoca Acordul de Mediu nr. 14/28.06.2024, atunci următorul pas firesc pe care o să îl facem, este să mergem în instanţă şi să cerem suspendarea acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep. Acest proiect va bloca România în era combustibililor fosili şi va accelera şi mai mult efectele crizei climatice pe care deja le resimţim puternic. Valurile de căldură pe care le-am experimentat săptămânile trecute, vor fi mai multe şi mai intense”, a declarat Vlad Cătună, coordonator campanii Climă şi Energie la Greenpeace.
Greenpeace România a acţionat în instanţă companiile OMV Petrom şi Romgaz, Primăria şi Consiliul Local Tuzla, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” pentru nereguli în procesele de aprobare şi lipsă de transparenţă în legătură cu date cruciale ce vizează substanţele toxice ce vor fi deversate în Marea Neagră.
De asemenea, organizaţia de mediu a lansat o petiţie pentru protejarea Mării Negre şi oprirea proiectului Neptun Deep, ce poate fi consultată pe pagina de Internet dedicată (https://suport.greenpeace.ro/salvammareaneagra).
Într-un interviu acordat, recent Agerpres, directoarea generală a OMV Petrom, Christina Verchere, a declarat despre proiectul Neptun Deep: “Suntem în grafic pentru a livra primele cantităţi de gaze naturale în 2027, în limitele bugetului anunţat iniţial de până la patru miliarde de euro”, iar primul foraj în cadrul proiectului Neptun Deep ar urma să înceapă în anul 2025.
Ea a subliniat că impactul asupra mediului, aşa cum este indicat de concluziile Evaluării impactului asupra mediului şi rapoartelor de evaluare corespunzătoare, arată că proiectul Neptun Deep nu induce un impact semnificativ asupra factorilor de mediu şi asupra mediului socio-economic.
“Proiectul se bazează pe practici şi tehnologii internaţionale utilizate în exploatarea în ape adânci în întreaga lume. Intensitatea directă a emisiilor carbon estimată a proiectului este semnificativ sub media industriei. Respectăm toţi paşii procedurali pentru a ne asigura că proiectul Neptun Deep este implementat în siguranţă şi în deplină conformitate cu autorizaţiile şi legislaţia specifice”, a explicat Verchere.