GreenWEEE va recicla în premieră motoare electrice în România, după ce a inaugurat o nouă fabrică cu o investiție de 15 milioane de euro

reciclare, frigidere, masini de spalat, deseuri Sursa foto: GreenWEEE

GreenWEEE, jucător din industria de reciclare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) în România, anunță în premieră introducerea unei linii destinate reciclării motoarelor electrice în cadrul unei noi fabrici pe platforma industrială Frasinu, din Buzău. Aceasta a fost inaugurată la 1 iulie 2024 și a luat naștere în urma unei investiții de 15 milioane de euro, dintre care 2 milioane de euro au fost alocați doar pentru reciclarea motoarelor electrice

Directorul general al GreenWEEE, Marius Costache, dorește să continue eficientizare procesului de reciclare și trimite către beneficiile reciclării aduse în multiple industrii. Compania recuperează materiale precum fier, aluminiu, cupru, plastic și sticlă. GreenWEEE are o capacitatea de reciclare de până la un milion de frigidere anual, ceea ce contribuie la extragerea sustenabilă a freonului.

reciclare, frigidere, masini de spalat, deseuri
Sursa foto: GreenWEEE

Reducerea costurilor directe pentru operatori, prin generearea de economii partenerilor, este un alt scop al companiilor din această industrie. Alexandra Maria Bocșe, Consilier de stat la Departamentul de Climă și Sustenabilitate din cadrul Administrației Prezidențiale, subliniază importanța unei legături dintre economie și schimbările climatice: dacă avem doar politici publice și legislație, dar nu avem industrie, nu avem operatori care colectează, selectează, procesează deșeuri, nu putem să implementăm politici de mediu și politici climatice.

reciclare, frigidere, masini de spalat, deseuri, greenwee
Sursa foto: GreenWEEE

Nu este clar ce se întâmplă în procesul de producție – care este destinația finală a materialelor reciclate. Acest aspect este menționat pe site-ul companiei doar prin declarația că materiale sunt reintroduse în circuitul economic ca materii prime. Cu toate acestea, reciclarea motoarelor electrice reprezintă un pas înainte de inovație în acest sector.

GreenWEEE aparține de GreenGroup – cel mai mare grup integrat de reciclare din sud-estul Europei, și este susținută de Abris Capital Partners –investitor de private equity în categoria ESG. GreenGroup activează în piața europeană de reciclare PET și producție de fibre de poliester. În trecut, GreenWEE a mai participat în Proiectul GRINNER în 2022, care presupunea folosirea tehnologiei AI pentru detectarea bateriilor și prevenirea incendiilor dăunătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *