UPDATE: Vasile Petrariu, liderul de sindicat al STB, spune că negocierile cu Nicușor Dan au eșuat. Nicușor Dan: Nu mai suntem în ipostaza unei greve spontane, ci a unei greve ilegale

Carmen Radu ian. 21, 2022 1 comentarii
stb societatea de transport bucuresti autobuz

Greva angajaților de la Societatea de Transport București (STB) continuă și vineri, pentru a doua zi consecutiv, niciun autobuz, tramvai sau troleibuz nu circulă la prima oră a dimineții.

UPDATE 19:16 Nicușor Dan a declarat într-o declarație de presă că nu greva a fost declarată oficial prin hotărâre judecătorească drept o grevă ilegală, organizată de sindicatul majoritar din STB.

„Nu mai suntem în ipostaza unei greve spontane, ci a unei greve ilegale. Solicit Parchetului să urgenteze măsurile împotriva persoanelor și în special împotriva domnului Petrariu care a organizat acest act ilegal cu consecințe pentru bunul mers al Bucureștiului”, a declarat Nicușor Dan.

UPDATE 18:36 Vasile Petrariu, liderul de sindicat al STB, a transmis că discuțiile cu primarul Nicușor Dan au eșuat. Era programată o întâlnire între sindicaliștii și Nicușor Dan, iar liderul sindicatului a spus că primarul a refuzat dialogul. Întrebat cât timp va mai continua greva, acesta a refuzat să dea un răspuns exact.

UPDATE 14:52 Nicușor Dan a susținut o conferință de presă unde a solicitat ca dialogul legal și administrativ între Consiliul de Administrație și Sindicat să aibă loc cât mai curând.

„Fiecare colective din baze și depouri să-și desemneze un reprezentant pe care îi aștept azi la ora 18:00 la discuții”, a declarat Nicușor Dan.

UPDATE 13:53 Tribunalul a decis că greva STB este ilegală, scrie G4Media. Dezbaterile au durat aproximativ o oră și jumătate. Instanța a dispus încetarea grevei ca ilegală și reluarea imediată a activității. Aceasta este a doua decizie prin care angajații sunt obligați să își reia activitatea, după ce prima a fost dată joi.

UPDATE 11:10 Directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), Adrian Criţ, a declarat vineri că propune sindicatului reprezentativ deschiderea negocierilor pentru contractul colectiv de muncă, dar cu condiţia ca vineri angajaţii STB să iasă pe traseu, scrie Agerpres.

Directorul general al STB a apreciat că angajaţii companiei au fost manipulaţi de conducerea sindicatului şi că vor suporta consecinţele regulamentului intern.

UPDATE 9:57 Nicușor Dan, despre greva de la STB: Cine nu aplică o hotărâre judecătorească executorie săvârșește o infracțiune

UPDATE 09:12 Adrian Criț, directorul general al STB, a declarat, vineri dimineață, la Antena 3, că cei vinovați de grevă ”vor răspunde în fața legii”. Criț a evitat să spună clar dacă aceștia vor fi demiși sau nu:

  • ”Așa cum e la dumneavoastră în societate, așa e și la noi. Cei vinovați de provocarea acestei greve vor răspunde în fața legii. Cei vinovați, care au provocat această criză pentru bucureșteni. Pentru ce a fost angajat acest șofer? Rugămintea mea este să își desfășoare activitatea.

UPDATE 09:04 Sindicalistul STB Valer Ciobănescu a declarat, vineri dimineață, la Digi24:

  • ”Noi nu suntem de acord cu greva (organizația sindicală pe care o reprezintă, n.red.), nici cu demisia domnului director general (…) Dacă mă invită pe cale separată ca organizație, asta s-ar putea discuta, nici muncitorii nu m-au delegat să-i reprezint eu. Ieri am vorbit în baza Floreasca și i-am întrebat ce pretenții au, ca să știu ce îi spun domnului primar dacă mă sună. Și ridicau din umeri, nici eu nu știu ce vor (…) Garantat (toată ziua va dura greva, n.red.). Un parc normal și fluid trebuie să iasă la prima oră, nu așa haotic. Oamenii nu mai sunt apți de a conduce tramvaiele și autobuzele în siguranță, n-au dormit nici azi, nici aseară. Mă aștept să dureze și în weekend pentru că niciodată n-a durat o grevă 2 zile la STB. Sunt de 26 de ani în STB. Mă aștept să dureze și luni. Am observat că domnul director este deschis la dialog, dar din partea sindicatelor nu există dialog. Ne disociem de aceste persoane, așa-ziși lideri (…) Mă aștept la procese, să cheltui bani în instanță”.

UPDATE 08.30 Societatea de Transport București (STB) se pregătește să suspende sau chiar să desfacă contractele de muncă ale angajaților care continuă greva declarată ilegală de instanță, au declarat surse din STB pentru Economedia. Compania are în „stand-by” circa 250 de șoferi noi, cărora le-ar putea da undă verde să intre în trafic, dacă angajații actuali refuză să reia lucrul, în ciuda deciziei instanței, potrivit surselor.

UPDATE 07:17 Adrian Criț, directorul STB, a făcut declarații, vineri, la Digi24:

  • ”Din păcate suntem în aceeași situație ca și ieri, suntem deschiși dialogului. De asemenea, ne cerem scuze din zona metropolitană pentru evenimentele recente. Vom face tot ceea ce e posibil, suntem deschiși dialogului pentru a relua activitatea. Există o sentință care trebuie pusă în aplicare imediat. Angajații își periclitează locul de muncă din cauza unor jocuri. Trebuie să fim conștienți cu toții că așa cum oamenii plătesc serviciile transportului local, la fel și angajații au obligații. Îmi doresc ca fiecare angajat să apeleze la conștiința proprie. Există trei vehicule pe traseu (…) În acest moment executorii merg la fiecare sediu pentru afișarea deciziei instanței iar azi instanța se va pronunța pe legalitatea acestei greve (…) Căutăm soluții care să nu pună presiune pe bugetul Capitalei care oricum e foarte afectat de subvențiile la căldură, dar și de alte lucruri care vin din trecut (…) Suntem la sfârșit de săptămână, sper ca bucureștenii să înțeleagă eforturile pe care le depunem, căutăm calea dialogului cu sindicaliștii, mergem cu mesaj către angajați că trebuie să îndeplinească fișa postului. Bucureștenii nu au greșit cu nimic, unii lideri de sindicat au provocat acest dezastru. Îmi cer scuze în numele STB pentru ce s-a întâmplat. Putem să luăm măsuri împotriva celor care au provocat asta, o analiză împreună cu cetățenii este binevenită, să vedem dacă ne dorim în continuare această gaură neagră sau să ne îndreptăm spre digitalizare și eficientizare?”.

UPDATE 07:15 Sindicalistul Mihai Trancă a pus pe speaker mai mulți sindicaliști care strigau ”Demisia!” în timpul unei intervenții în direct la Digi24: ”În secunda doi din care își dă demisia (Adrian Criț, șeful STB, n.red.) ne întoarcem pe traseu (…) Să se termine cu manipulările că nu suntem atât de idioți. Ca să pui în executare o sentință, trebuie motivată. Mai durează până se pune în executare”, a declarat acesta.

UPDATE 06:56 Un executor judecătoresc a efectuat procedura de punere în executare a hotărârii judecătorești, care a decis joi reluarea activității STB, încă de la ora 06:00, conform surselor G4Media.

UPDATE 06.05 Primarul Nicușor Dan s-a deplasat la sediul STB, unde urmează să aibă discuții cu angajații și conducerea STB pentru reluarea circulației. El a refuzat să discute cu liderul de sindicat. „Haideți să rezolvăm lucrurile și după aceea ieșim la declarații”, a spus el.

Nicusor Dan, primar general, STB
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

La depoul Dudești, unul din cele mai mari din Capitală, mijloacele de transport sunt nemișcate, niciun vehicul nu iese pe poartă.

Conducerea STB a atenționat încă de joi asupra faptului că liderii sindicatului reprezentativ pun presiune pe șoferi și vatmani pentru a nu ieși pe traseu nici vineri.

Protestul șoferilor continuă deși Tribunalul București a decis joi suspendarea protestului, decizia fiind executorie. STB a transmis angajaților că au obligația de a respecta decizia instanței care impune reluarea activității, în caz contrar, vor răspunde penal.

Niciun autobuz, tramvai sau troleibuz din parcul de vehicule al Societății de Transport București nu a ieșit joi pe traseu, sute de mii de bucureșteni fiind afectați în urma „opririi voluntare a lucrului“, așa cum au descris sindicaliștii protestul de astăzi.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.