Grindeanu: „Am cerut scumpirea biletelor la CFR Călători cu 20%, de la 1 iulie. Să vedem dacă Guvernul, în înțelepciunea sa, aprobă”

Gara de Nord, CFR, oameni, transport feroviar, pandemie, calatori Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Biletele la trenurile CFR Călători se vor scumpi cu 20% de la 1 iulie, dacă majorarea este acceptată de întregul Guvern, a anunțat, joi, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Majorarea de 20% este prevăzută în proiectul de Buget al CFR Călători, este motivată prin creșterea accelerată a prețurilor cu energia de tracțiune (electricitate și motorină) și este în circuitul de avizare.

„Au început să fie aprobate bugetele companiilor din subordinea Ministerului Transporturilor, cele ale companiilor feroviare sunt la Ministerul Finanțelor, pentru CFR Infrastructură a fost deja aprobat, va intra în ședința de Guvern pentru aprobare. În legătură cu prețurile biletelor, ultima scumpire a fost în 2013. În bugetul CFR Călători este prevăzută majorarea cu 20% din 1 iulie. Este modul în care ei și-au previzionat bugetul pentru anul 2022. Repet, n-a existat niciun fel de creștere din 2013 la prețul biletelor. Haideți să vedem dacă Guvernul, în înțelepciunea sa, va aproba creșterea”, a spus Grindeanu.

„Veniturile din serviciile prestate, respectiv veniturile din transportul feroviar public de călători, vor crește în anul 2022, cu 12,70%, de la 694.310,75 mii lei (anul 2021) la 782.500 mii lei (anul 2022) urmare a creșterii volumului de activitate – 48.000 mii tren/km. În sensul celor prezentate, realizarea veniturilor bugetate este posibilă doar în cazul în care se va aproba majorarea tarifelor, solicitată de Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători “C.F.R. – Călători” – S.A. începând cu data de 1 iulie 2022, deoarece din anul 2013 nu au mai fost operate majorări de tarif la călătoria pe calea ferată”, potrivit proiectului.

Curentul pentru tracțiunea locomotivelor, de două ori mai scump:

Totodată, în fundamentarea Proiectului de Buget, CFR Călători arată o creștere a prețurilor pentru tracțiunea electrică de peste 200%: „Față de valoarea preliminată a anului 2021, cheltuiala cu energia electrică de tracțiune, a fost fundamentată pentru anul 2022, cu o majorare substanțială de peste 200%, respectiv cu suma de 188.156 mii lei, având în vedere că Societatea Comercială “Electrificare CFR” S.A. – singurul furnizor de energie electrică pentru domeniul feroviar, a comunicat oficial că prețul energiei electrice va crește în anul 2022 cu 198%, altfel spus va crește de la 532, 99 MWH la 1.055,46 lei/MWh”.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Comentarii

  1. ce ar fi totusi sa eliminati pomenile pensionarilor, ca tot sunt MUUUUULTE MILIOANE, sa vedeti atunci bani la buget pe bilete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *