Grupul sârb NIS, care deține benzinăriile Gazprom în România și Bulgaria, ia în calcul să se retragă din cele două țări

benzinarie Gazprom Sursa foto: gazprom-neft.com

Grupul sârb de petrol și gaze NIS controlat de grupul rus Gazprom, care operează în România și Bulgaria benzinăriile Gazprom, a declarat că ia în considerare retragerea din cele două țări din cauza provocărilor cu care se confruntă operațiunile sale pe aceste piețe, scrie SeeNews.

„Conducerea […] ia în considerare posibilitatea de a ieși de pe aceste piețe în cazul în care provocările persistă sau se agravează, inclusiv prin evaluarea unei potențiale vânzări complete sau parțiale a activelor, a închiderii sau a altor mecanisme de ieșire”, a declarat NIS în declarația sa financiară pentru trimestrul al patrulea din 2024.

În Bulgaria, NIS se confruntă cu dificultăți în operațiunile din aval, în timp ce în România, sunt afectate atât operațiunile din amonte, cât și cele din aval, a declarat compania. Pe lângă potențialul exit, NIS explorează, de asemenea, modalități de îmbunătățire a eficienței operaționale și de identificare a unor noi oportunități de afaceri pentru a face față provocărilor pieței locale.

„O revizuire cuprinzătoare este în curs de desfășurare pentru a se asigura că orice decizie luată se va alinia cu obiectivele strategice pe termen lung ale grupului și cu interesele acționarilor”, a declarat NIS, adăugând că rezultatele acestor evaluări vor fi comunicate în rapoartele sale periodice în perioada următoare.

În România, NIS deține 19 benzinării sub marca Gazprom și este, de asemenea, implicat în explorarea și producția de petrol și gaze. În 2024, cota sa de piață în România pe piața totală a carburanților a fost de 0,4%, în timp ce cota sa pe piața de retail a fost de 0,6%.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În Bulgaria, NIS operează o rețea de 23 de benzinării sub marca Gazprom. În 2024, cota sa de piață în Bulgaria pe piața totală a carburanților pentru autovehicule a fost de 2,3%, în timp ce cota de piață cu amănuntul a fost de 2,2%.

NIS a mai spus vineri că profitul său net a scăzut cu 77%, la 10,1 miliarde de dinari (88,6 milioane de dolari/ 86,4 milioane de euro) în 2024, de la 44,2 miliarde de dinari în anul precedent. Profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare (EBITDA) a scăzut cu 35% anul trecut – la 44,4 miliarde de dinari, în timp ce investițiile au crescut cu 36% la 53,2 miliarde de dinari în 2024.

De asemenea, compania a menționat că continuă să evalueze impactul recentelor sancțiuni americane asupra operațiunilor sale, menționând că efectul acestora este dificil de prevăzut. La 10 ianuarie, Trezoreria SUA a anunțat sancțiuni împotriva NIS, ca parte a unor măsuri mai ample împotriva sectorului energetic al Rusiei, citând controlul companiei de către gigantul petrolier rus Gazprom Neft.

Gazprom Neft deține o participație de 50% în NIS, în timp ce societatea mamă Gazprom deține o participație de 6,15%. Guvernul sârb deține aproximativ 30% din NIS, iar restul este deținut de acționari minoritari.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.