Guvernele din Uniunea Europeană vor încerca miercuri să încheie un acord cu privire la specificațiile tehnice pentru așa-numitele „pașapoarte coronavirus” menite să salveze sezonul turistic de vară al regiunii, scrie Bloomberg.
„Certificatele verzi digitale” vor oferi dovezi că deținătorii au primit un vaccin Covid-19 sau au avut recent un rezultat negativ la un test Covid-19, în timp ce persoanele care au contractat boala ar trebui să fie recunoscute drept imune din ziua 11 timp de aproximativ șase luni, potrivit unui proiect care urmează să fie discutat în cadrul unei reuniuni la Bruxelles.
Statele UE nu s-au înțeles până în prezent asupra privilegiilor oferite de un astfel de „pașaport”, iar reprezentanții guvernelor trebuie să ajungă la o poziție comună înainte să înceapă negocierile cu parlamentarii UE.
Discuțiile au loc după ce Johnson & Johnson a amânat lansarea europeană a vaccinului, marți, după rapoarte care arată apariția unor forme rare de cheaguri de sânge, ceea ce aproape a spulberat speranțele că până în iunie s-ar putea relua călătoriile la scară largă.
„Deși ritmul vaccinării europene s-a dublat în aprilie, comparativ cu cel din martie, el va trebui să se tripleze pentru a salva o parte din sezonul turistic de vară și pentru a îndeplini obiectivele oficiale”, a afirmat marți strategul Bank of America Corp Athanasios Vamvakidis.
Persoanele vaccinate înainte de intrarea în vigoare a noilor reguli vor avea dreptul la aceste pașapoarte, în timp ce certificatele emise de statele membre ar trebui să fie valabile pentru o perioadă de tranziție de șase săptămâni, conform proiectului văzut de Bloomberg.
Guvernele sunt „încurajate” să accepte toate vaccinurile care au obținut aprobarea Organizației Mondiale a Sănătății pentru utilizare în caz de urgență și ar trebui să recunoască certificatele emise de țări din afara UE, potrivit planului, ceea ce ar deschide calea către reluarea călătoriilor către bloc.
Știrile privind Johnson&Johnson vin după restricțiile impuse asupra vaccinului AstraZeneca în mai multe state, după îngrijorări cu privire la efectele secundare similare, îngrijorări care au întunecat perspectivele programului de vaccinare deja lent al Europei.