Guvernul a adoptat ajutorul financiar de 700 lei pentru pensionarii cu venituri sub 2.000 lei/ Impact bugetar de 2,3 miliarde lei

Redacția iun. 2, 2022 0 comentarii
Pensionar batran bani sacosa sacose pensie

Guvernul a aprobat în ședința de astăzi acordarea unui ajutor financiar în valoare de 700 de lei pentru pensionarii din sistemul public, sistemul pensiilor militare de stat și pentru beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei, anunță Ministerul Muncii, într-un comunicat de presă.

Premierul Nicolae Ciucă a gafat, joi, în ședința de Guvern, anunțând că ajutoarele vor fi acordate pensionarilor cu venituri sub 2.500 lei.

Cristian Vasilcoiu, șef de cabinet la Ministerul Muncii, a declarat după ședința de Guvern că impactul bugetar al acestei măsuri se ridică la 2,3 miliarde lei, raportat la un cost anual cu pensiile de 110 miliarde lei.

Potrivit lui, aceste sume vor fi susținute din bugetele Ministerului Muncii pentru pensionarii din sistemul public, din bugetul MaPN pentru pensionarii militari, MAI partea lor, iar SRI are o casă sectorială de pensii.

Ordonanța de urgență inițiată de Ministerul Muncii şi Solidarității Sociale prevede acordarea acestui ajutor o singură dată, în luna iulie 2022, pentru aproximativ 3.300.000 de pensionari afectați de creșterea prețurilor la utilitățile publice și bunuri de consum, în special hrană, aflați în risc de excludere socială.

Veniturile lunare la care face referire Ordonanța de urgență sunt:

  1. a) venituri din pensii acordate în sistemul public de pensii, plătite în luna iulie 2022;
  2. b) venituri din pensii acordate în sistemele neintegrate sistemului public de pensii, plătite în luna iulie 2022;
  3. c) venituri din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite în luna iulie 2022, prin casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale;
  4. d) venituri din indemnizația socială pentru pensionari acordată în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea indemnizației sociale pentru pensionari, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările și completările ulterioare;
  5. e) venituri din salarii şi asimilate salariilor, raportate în “Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate” al cărei termen de depunere este luna anterioară celei în care se efectuează calculul drepturilor aferente lunii în care se plătește ajutorul financiar. Acesta se acordă doar dacă veniturile cumulate și realizate de aceeași persoană sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.

Măsura face parte din Programul guvernamental „Sprijin pentru România”.

 

Foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *