Guvernul a adoptat măsuri de sprijin de urgenţă pentru producătorii agricoli din sectorul cereale: 10 milioane de euro de la Guvern, pe lângă cele 10 milioane de euro de la Bruxelles

grau cereale lanuri Sursa foto: Pixabay

Guvernul a adoptat, joi, în ședință, un proiect de hotărâre privind acordarea unei măsuri de sprijin de urgenţă pentru producătorii agricoli din sectorul cereale, în valoare de 10 milioane de euro de la bugetul de stat, care se adaugă la cele 10 milioane de euro care vor veni de la Comisia Europeană.

„Este o măsură adoptată în sprijn de urgență pe baza unei scheme de susținere financiară care vizează acordarea unui grant producătorilor agricoli care sunt afectați de creșterea de importuri de cereale din Ucraina, schema respectând dispozițiile regulamentului de punere în aplicare a Uniunii Europene din 4 aprilie privind măsuri de urgență de sprijin pentru sectorul cerealelor și cel al semințelor oleaginoase din Bulgaria, Polonia și România, o valoare totală de 56,3 milioane de euro, valoarea acestui program, din care România primește 10,5 milioane euro. Un buget care este dublat prin intermediul Ministerului Agriculturii. Astfel, cei 20,1 milioane de euro vor fi acordați producătorilor agricoli din sectorul cerealelor pentru cheltuieli angajate cu depozitarea în spații de depozitare proprii sau la terți a producției proprii de grâu din recolta anului trecut. Cine poate beneficia de acest sprijin de urgență? Producătorii agricoli persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale constituite în conformitate cu OUG 44/2008, dar și producători agricoli persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul de organizare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru, după ședința de Guvern.

Plățile acestor sume se vor efectua până la data de 30 septembrie 2023, valoarea unitară a grantului urmând să fie stabilită de Agenția de Plăți pentru Agricultură (APIA), a spus el.

El a amintit că Comisia Europeană va veni cu un al doilea pachet de sprijin pentru țările afectate, în valoare de 100 de milioane de euro.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *