Guvernul a adoptat o ordonanță pentru a putea ajusta contractele de lucrări publice cu scumpirile materialelor de construcții

Redacția aug. 30, 2021 1 comentarii
pndl, lucrari, constructii, muncitor

Guvernul a adoptat în ședința de luni o ordonanță care permite ajustarea valorilor contractelor, în cazul proiectelor construite cu finanțare din bani publici, cu scumpirile materialelor de construcții, arată un comunicat al Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Guvernul va aloca, la rectificarea bugetară, fondurile necesare acoperirii acestor costuri.

Soluția va putea fi aplicată atât în cazul creșterilor cât și, eventual, al scăderii prețurilor materialelor de construcții, pe baza datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică, arată ministerul.

Conform actului normativ adoptat, constructorii au acum posibilitatea ca, prin încheierea unui act adițional la contract, cu acordul beneficiarului, respectiv al UAT-ului, în cazul contractelor aflate în execuție, să modifice prețul materialelor de construcții stabilite în contractul inițial, în funcție de statisticile oficiale ale INS. În condițiile apariției unor costuri suplimentare, în cazul proiectelor cu finanțare națională, autoritățile locale pot depune cereri la ministerul de resort, care finanțează proiectul, pentru acoperirea acestora, spune ministrul Dezvoltării Cseke Attila.

În cazul contractelor de finanțare semnate după intrarea în vigoare a actului normativ adoptat astăzi, măsura va fi obligatorie, nu doar la cererea contractanților, și se va aplica la toate contractele de finanțare, exceptându-le pe cele care au și în prezent clauză de ajustare.

România se află între primele țări din Uniunea Europeană care implementează o soluție, pe termen lung, privind creșterea prețurilor materialelor de construcții, a anunțat ministrul Cseke Attila.

Potrivit ministrului Dezvoltării, după cum este cunoscut, în ultimii ani, au fost majorate salariile din domeniul construcțiilor, industria a folosit materiile prime disponibile pe timpul pandemiei, iar prețul materialelor a crescut vertiginos. Astfel, terminarea unor investiții publice este periclitată.

Ordonanța vine în sprijinul proiectelor construite cu finanțare din bani publici. „Fără această soluție, multe dintre construcțiile începute (școli, spitale, sisteme de apă și canalizare, biserici reabilitate) ar risca să nu fie terminate. Aceste proiecte sunt importante și au fost investiți bani publici în construcția lor. Fără suplimentarea de buget, necesară pentru acoperirea costurilor crescute a materialelor de construcții, investițiile nu pot fi terminate”, a spus ministrul.

Sursa foto: Inquam Photos / Justinel Stavaru

Comentarii

  1. Un fiasco de proportii, gandit si pus in aplicare de marii intelepti ai acestei tari. Materialele de constructii au crescut cu pana la 200%, iar aceasta minunata ordonanta, care se doreste un ajutor de pretuit, permite cresterea pretului cu 10-11%. si de ce sa nu ne raportam la indicilor de consum de la data incheierii contractului pentru cele incheiate inainte de 2021? Ce se intampla cu acordurile cadru incheiate pe 4 ani? Multumim pentru bunavointa, dar inca o data ati demonstrat ca nu va pasa de nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *