Guvernul a aprobat vârsta opțională de pensionare de 70 de ani. Cumulul pensiei cu salariul de la stat, interzis

Florin-Citu-2

Premierul Florin Cîțu a anunțat miercuri că Guvernul a aprobat în ședință un proiect de lege care va da opțiunea de a continua activitatea, până 70 de ani, pentru persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare. Totodată, Executivul a adoptat legislația care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat. În plus, a fost adoptată și o ordonanță prin care se transferă la Măsura 2 banii alocați pentru Măsura 3.

„În ședința de Guvern de astăzi am aprobat proiectul de lege privind unele măsuri pentru continuarea activității pentru persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare. Este un proiect de lege care merge în Parlament în procedură de urgență. Proiectul elimină cumulul de pensie cu salariul la stat și în același timp prevede creșterea opțională a vârstei de pensionare la 70 de ani”, a spus premierul.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie votat de Parlament și promulgat de președinte.

Pentru cei care optează să activeze în sectorul public până la vârsta de 70 de ani sunt introduse o serie de reglementări speciale, potrivit ministrului Muncii, Raluca Turcan:

– Pensia nu poate fi cumulată cu salariul. Angajații din sectorul public care sunt și în pensie au obligația ca, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, să opteze fie pentru continuarea activității până la 70 de ani, cu suspendarea plății pensiei, fie pentru suspendarea contractului / raportului de serviciu și intrarea în pensie.
– Pentru cei care nu își exprimă această opțiune în termenul prevăzut, intervine încetarea de drept a contractului individual de muncă, a raportului de serviciu sau actului de numire, iar sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie vor fi recuperate de la pensionari.
Au fost introduse unele excepții de la regula suspendării pensiei pe perioada activității ca salariat în sectorul public:
– persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau celor pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție – excepție introdusă pentru ca legea să fie constituțională;
– persoanele care beneficiază de drepturi de autor;
– personalul didactic de predare pensionat încadrat în regim de plata cu ora;
– pensionarii încadrați în gradul III de invaliditate;
– membrii Academiei Române;
– asistenții personali ai persoanelor cu handicap;
– asistenții maternali;
– îngrijitorii la domiciliu pentru persoana vârstnică.

Comentarii

 1. Ura!
  Sa vedem ce inventii mai fac Primarii ca sa-si tina apropiații la cascaval!
  Manole si Tutankamon renunta la pensie?
  De fapt ce fac salariații Cumularzi ce au trecut de 70 de anișori?
  Sunt multe instituții publice unde pensionari pe plus 70 sunt in câmpul muncii.
  Chiar familii în unele Primarii!
  Acasa la stranepoti Nemuritorilor!

  • Am rezerve ca Parlamentul va adopta aceasta OUG.
   Pariez ca o plimbă,
   O îndoaie,
   O dezdoaie,
   Si o retrimite la comisii!

 2. Aici optional poti sa lucrezi până la șapte decenii sau peste! Dar in mod cu totul aberant există un,,nimeni,, in parlament care vrea sa oprească persoanele peste 70 de ani sa mai practice condusul masini,drept obținut prin școlarizare si examen!Cum va explicați dlor.asemenea aberatii??Medicii,profesori,actori,demnitari si alte profesii( Țiriac piloteaza avion)nu li se limitează acest drept?? Eu cred ca este un afront adus seniorilor care încă au capacitatea de a conduce un autoturism! Meritati dlor! Este un drept câștigat prin examen!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *