Guvernul a eliminat excepția de la plata impozitului pe dividende pentru fondurile de pensii private. Administratori de fonduri: Se introduce problema dublei impozitări

bani economii pusculita financiar Sursa foto: Pexels / Maitree Rimthong

Prin ordonanța cu noile măsuri fiscale, Guvernul a eliminat excepția de plata impozitului pe dividende pentru fondurile de pensii private, iar administratorii de fonduri de pensii susțin astfel că se pune problema dublei impozitări, scrie HotNews.

Ordonanța privind măsurile fiscale, cunoscută drept OG 16/2022, arată că impozitul pe dividende se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 8% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Impozitul pe dividende se declară şi se plăteşte la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plăteşte dividendul și că prevederile „se aplică şi dividendelo distribuite/plătite fondurilor de pensii administrate privat şi/sau fondurilor de pensii facultative”.

Mihai Bobocea, consilier al Board-ului și purtător de cuvânt al Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), a declarat pentru HotNews că, astfel, OG 16/2022 prevede eliminarea exceptarii fondurilor de pensii private de la plata impozitului pe dividende.

„Taxarea dividendelor încasate de fondurile de pensii private […] introduce problema dublei impozitări a beneficiilor ce vor fi încasate sub formă de pensii de participanți și beneficiari”, afirmă așadar Bobocea.

Potrivit lui, efectul acestor modificări este că sumele acumulate în fondurile de pensii private vor fi mai mici din cauza noilor obligații fiscale.

Citește integral pe HotNews.

Sursa foto: Pexels / Maitree Rimthong

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *