Guvernul alocă 1,77 miliarde lei pentru a compensa scumpirea materialelor de construcții folosite în investițiile publice

santier, constructii, Timis santier Sursa foto: Inquam Photos, Cornel Putan

Guvernul va aproba joi o ordonanță prin care alocă 1,77 miliarde lei pentru a compensa scumpirea materialelor de construcții folosite în investițiile publice, a declarat premierul Nicolae Ciucă, înaintea ședinței Executivului. Pachetul total de sprijin în acest sector se ridică la 5,2 miliarde lei.

„Vom aproba astăzi o ordonanță de urgență prin care alocăm 1,77 miliarde de lei pentru compensarea creșterii prețurilor la materialele de construcții și, de asemenea, creșterea prețurilor la forța de muncă. Acest pachet de 1,77 miliarde lei face parte din pachetul total de 5,2 miliarde lei, iar diferența o vom asigura din fonduri europene. Ceea ce înseamnă că în scurt timp, așa cum am discutat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, avem deja identificate liniile de finanțare și vom continua să sprijinim domeniul construcțiilor. Sprijinim autoritățile publice să își ducă la bun sfârșit proiectele pe care și le-au asumat. Avem nevoie ca acest sector să își mențină capacitatea și să poată să își asume în viitor celelalte proiecte, pentru că avem în PNRR de asemenea o gamă largă de proeicte pe care trebuie să le ducem la bun sfârșit”, a declarat Nicolae Ciucă.

Guvernul a prezentat la începutul acestei săptămâni un pachet de sprijin pentru economie, care include și o măsură pentru ajustarea contractelor de investiții publice în derulare, finanțate din fonduri naționale și europene, în funcție de creșterea prețurilor la materiale, manoperă, transport, utilaje. 5,2 miliarde de lei vor fi alocate în 2022 drept sprijin, potrivit documentului.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a subliniat săptămâna trecută importanța ordonanței privind preţurile la materialele de construcţii. „Toată România este blocată la investiţii din cauza acestor scumpiri la materialele de construcţii care nu este datorată vreunei guvernări, ci unui război tembel în Ucraina. Părerea mea, prioritatea unu este această ordonanţă şi trebuie introdusă în şedinţa de Guvern şi măsurile în funcţie de cum sun ordonate”, a precizat liderul social-democraţilor. „În acest moment, avem investiţii de aproape 40 de miliarde de lei blocate în diverse nivele de execuţie”, mai spunea Ciolacu.

Ministerul Dezvoltării a anunțat la finalul lunii martie că va aloca o sumă suplimentară de 5,16 miliarde de lei, până la finalul anului, pentru a ajusta și în acest an contractele de investiții publice afectate de scumpirea materialelor de construcții.

În urma creșterii prețurilor materialelor de construcții din 2021, Ministerul Dezvoltării a propus o soluție, anul trecut, pentru ajustarea valorii contactelor de investiții publice. Măsura prevedea lucrările aflate în execuție.

Principala modificare este că noua măsură propusă prevede soluții și pentru contractele aflate în procedură de achiziție și cele în aflate derulare, finanțate din fonduri guvernamentale sau europene.

Sursa foto: Inquam Photos, Cornel Putan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *