Guvernul Nicolae Ciucă vrea să reducă din ultimul trimestru al anului 2022 numărul de microîntreprinderi care beneficiază acum de un regim special de taxare, potrivit programului de guvernare. E vorba despre reducerea pragului prin care o companie se încadrează în categoria microîntreprinderilor, care beneficiază în prezent de o taxare foarte avantajoasă. În prezent, plafonul cifrei de afaceri pentru încadrarea la plata impozitului pe venitul microîntreprinderii este de de 1 milion euro.
Programul de guvernare prevede că va fi modifical Codul Fiscal astfel încât ”să se reducă gradual aria de aplicabilitate a regimului special de taxare pentru microîntreprinderi”.
Programul de guvernare nu arată însă care va fi noul plafon al cifrei de afaceri pentru încadrarea la plata impozitului pe venitul microîntreprinderii.
Măsura a fost asumată de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în cadrul unei revizuiri mai largi a cadrului fiscal, după cum a scris aici Economedia.
Aplicarea acestui tip de taxare pentru microîntreprinderi a transformat România într-un magnet investitori din regiune (Bulgaria, Grecia, Ungaria), dat fiind regimul extrem de avantajos de impozitare a IMM-urilor.
Taxe consulare noi
În plus, Guvernul Ciucă vrea introducerea unor taxe pentru prestarea în regim de urgență a serviciilor consulare, dar și introducerea de taxe consulare pentru serviciile consulare prestate cetățenilor străini, potrivit programului de guvernare.
Pasajul relevant din programul de guvernare:
- Pentru asigurarea resurselor umane, financiare și logistice necesare atingerii obiectivelor legate de extinderea și modernizarea oficiilor consulare și în vederea creșterii capacității procesare a serviciilor consulare, Guvernul va întreprinde demersurile legislative necesare pentru introducerea unor tarife pentru prestarea în regim de urgență a serviciilor consulare și a taxelor consulare pentru serviciile consulare prestate cetățenilor străini. În continuare, nu vor fi percepute taxe consulare pentru prestarea serviciilor consulare solicitate de cetățenii români în regim normal.
Taxe ecologice pentru transportatori
Guvernul Ciucă pregătește și impunerea unor taxe ”ecologice” pentru transportatori, atât pentru deținerea de vehicule poluante, cât și pentru deplasările propriu-zise, potrivit programului de guvernare.
De altfel, și aceste taxe ”verzi” sunt prevăzute în PNRR.
Pasajul relevant din programul de guvernare:
- Intrarea în vigoare a legii pentru implementarea unui nou sistem de taxare pe baza distanței pentru vehiculele grele (camioane) și introducerea de taxe mai mari pentru deținerea în proprietate a celor mai poluante vehicule de pasageri (autoturisme / autobuze / autocare), pe baza principiului „poluatorul plătește” și a principiului taxării ecologice.
Coaliția PNL – UDMR susține că nu vrea taxe noi
Paradoxal, coaliția PNL – UDMR, care susține guvernul minoritar Ciucă, anunță în preambulul programului de guvernare că ”nu va majora sau introduce noi impozite și taxe”.
Pasajul relevant din programul de guvernare:
România are una dintre cele mai reduse ponderi ale veniturilor fiscale în PIB din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, coaliția nu va majora sau introduce noi impozite și taxe. În etapa actuală, principalul efort va fi făcut pentru îmbunătățirea colectării veniturilor, prin: i) eliminarea distorsiunilor și lacunelor ce permit minimizarea poverii fiscale, asigurându-se corectitudinea și echitatea în sistem; ii) simplificarea regulilor și debirocratizare, pentru a facilita conformarea voluntară și administrarea fiscală, iii) implementarea unui sistem fiscal mai corect, mai eficient, mai simplu și mai transparent, ce va sprijini activitățile economice.
- Citește aici programul de guvernare integral: Program Guvernare 2021 – 2024 PNL-UDMR Final