Guvernul a adoptat legea bugetului de stat pe 2022. Premierul Nicolae Ciucă: Așa cum ne-am angajat, nu vom crește taxe și impozite

Nicolae Ciucă Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Ședința de Guvern a început luni cu o întârziere de aproape o oră. Pe ordinea de zi se află proiectul legii bugetului de stat pe anul 2022 și proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat.

UPDATE Guvernul a adoptat bugetul pe anul 2022, a anunțat ministrul Finanțelor Adrian Câciu.

Premierul Nicolae Ciucă: 

Astăzi, pe masa Guvernului avem cea mai importantă legislație din perspectiva efectelor sociale și economice: bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale.

Vom aproba un buget echilibrat, responsabil și realist, capabil să răspundă nevoilor imperative de finanțare și să consolideze economia pe termen mediu și lung, valorificând resursele financiare oferite de Uniunea Europeană. Bugetul pentru 2022 răspunde atât așteptărilor imediate, cât și viziunilor de dezvoltare și oportunităților viitoare ce au ca scop o viață mai bună pentru cetățenii României.

Elaborarea bugetului este rezultatul unui proces responsabil care ține cont de situațiile dificile cum se confruntă România, asemenea altor state. Mă refer la criza sanitară provocată de Covid-19, șocul prețurilor la energie, respectiv nevoia de consoldiare bugetară, atât de importantă pentru creșterea sănătoasă și sustenabilă a economiei.

În acest context am reușit prin bugetul pe anul viitor să menținem o serie de pârghii care păstrează atractivitatea investitorilor pentru economia românească, dar și să pregătim investiții majore finanțarte din fonduri naționale și europene.

Filosofia bugetului pentru anul viitor se fundamentează pe stabilitate și predictibilitate, coordonate menite să încurajeze investițiile și să crească atractivitatea României ca destinație de business.

Așa cum ne-am angajat, nu vom crește taxe și impozite, nu vom pune presiune pe mediul de afaceri.

Vom menține regimul fiscal actual al IMM-urilor, schemele de ajutor de stat pentru încurajarea investițiilor și toate măsurile aflate în vigoare pentru susținerea antreprenorilor.

Reducerea birocrației, extinderea digitalizării și reconsiderarea priorităților de finanțare în acord cu agenda europeană sunt coordonate reflectate în bugetul pentru anul viitor.

Pregătim cât mai temeinic oportunitățile de utilizare a fndurilor europene pentru perioada de programare 2021-2027 și a celor de care România va beneficaia prin PNRR pentru a crește economia românească pe baze solide.

Avem pe masa ședinței de guvern bugetul ce include cea mai mare alocare pentru investiții din ultimii 32 de ani. Fondurile însumează aproximativ 88,8 miliarde lei. Reprezintă practic dublul sumei investițiilor realizate în România în 2019.

Pentru că infrastructura de transport este un obiectiv al agendei cetățenilor, doresc să menționez câteva dintre investițiile care vor primi finanțare în 2022:

  • Autostrada Sibiu – Pitești
  • Autostrada Lugoj – Deva
  • Autostrada Nădășeu – Suplacu de Barcău
  • Inclusiv legătura Centura Oradea
  • Autostrada A3
  • Autostrada Câmpia Turzii – Ogra – Târgu Mureș
  • Autostrada de Centură Sud a municipiului București, inclusiv intervențiile privind centura existentă
  • Autostrada de Centură Nord a municipiului București
  • Drumul expres Craiova – Pitești
  • Drumul expres Brăila – Galați
  • Podul suspendat peste Dunăre în zona Brăila
  • Autostrada Ploiești – Buzău.

Sursa foto: Inquam Photos / George Calin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *