Guvernul discută vineri plafonarea adaosului comercial cu încă trei luni, până la finalul lunii ianuarie 

alimente mancare, preturi mancare, retail, produse alimentare, industria agroalimentara Foto: David Izquierdo/ Dreamstime.com

Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de vineri plafonarea adaosului comercial la alimente cu încă trei luni până la finalul lui ianuarie 2024, potrivit listei de proiecte de acte normative care ar putea fi incluse în şedinţa de Guvern.

Proiectul de ordonanță extinde lista cu produse agricole și alimentare cu următoarele produse: carne tocată, usturoi, orez (bob rotund – cu gramaj cuprins între 0,5 – 1,5 kg), bulion de roșii, cozonac, margarină, drojdie, smântână (12% grăsime) și pere.

Lista de produse agricole şi alimentare

 1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi
 2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT
 3. Brânză telemea de vacă vrac
 4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
 5. Făină albă de grâu “000” până la 1 kg
 6. Mălai pănâ la 1 kg
 7. Ouă de găină calibrul M
 8. Ulei de floarea-soarelui până la 2 l
 9. Carne proaspătă pui (Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard)
 10. Carne proaspătă porc (Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc)
 11. Legume proaspete vrac (Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi)
 12. Fructe proaspete vrac (Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă)
 13. Cartofi proaspeţi albi vrac
 14. Zahăr alb tos până la 1 kg
 15. Orez – bob rotund- cu gramaj cuprins între 0,5 – 1,5 kg
 16. Cozonac
 17. Bulion de roșii
 18. Smântână- 12% grăsime
 19. Margarină
 20. Drojdie
 21. Carne tocată.

O altă măsură nou introdusă prin acest proiect vizează produsele agricole și alimentare care intră vrac pe teritoriul României și nu sunt introduse în procesul de procesare/abatorizare. În cazul acestora cota de adaos comercial va fi de maxim 5% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte. Aceste produse sunt: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, pentru cantități de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 l.

„Având în vedere că urmează perioada de iarnă, când cheltuielile cu utilitățile în locuințe și gospodării cresc și, ținând cont de faptul că în perioada sărbătorilor de iarnă nevoia de consum crește, iar bugetul destinat cumpărăturilor vizează cu preponderență achiziția de alimente, pentru a veni în întâmpinarea consumatorilor, s-a considerat ca fiind necesară extinderea perioadei de aplicare a prevederilor OUG nr.67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare pentru o nouă perioadă de 90 de zile”, arată Ministerul Agriculturii.

De asemenea, proiectul de act normativ aduce unele clarificări la măsura de limitare a comisionului de decontare la un procent de 1%, care poate fi aplicat comercianților de către unitățile emitente de tichete de masă, cadou şi sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru România, indiferent de modalitatea prin care tichetele sunt emise, electronic sau hârtie, şi de tipul acestora. Potrivit noilor prevederi măsura se aplică pentru toate produsele agricole și alimentare care se pot achiziționa cu acestea, fără a se limita la produsele prevăzute în anexa la prezenta ordonanță de urgență.

Foto: David Izquierdo/ Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *