Împrumuturi participative, cu o valoare totală de 11 miliarde de euro, pentru susţinerea relansării economiei franceze vor fi puse la dispoziţia companiilor începând din luna mai, a anunţat ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, informează AFP și Agerpres. Este vorba despre un program care va combina fonduri publice şi private în valoare de până la 20 de miliarde de euro, pentru a consolida situaţia financiară a IMM-urilor.
Pentru sectoarele “care sunt gata să redemareze activitatea, le vom pune la dispoziţie, la începutul lunii mai, 11 miliarde de euro sub formă de împrumuturi participative”, a declarat Bruno Le Maire pentru postul de radio Europe 1. Este vorba de “bani pentru toate companiile care vor putea reinvesti, reangaja, recrea locuri de muncă”, a adăugat oficialul francez, citat de Agerpres.
Acest program, care a fost aprobat de Comisia Europeană la începutul lunii martie, va combina fonduri publice şi private în valoare de până la 20 de miliarde de euro pentru a consolida situaţia financiară a IMM-urilor. Conform calendarului iniţial, primele împrumuturi participative urmau să fie distribuite începând din luna aprilie 2021 şi până la 30 iunie 2022. Conform detaliilor comunicate anterior de Guvernul de la Paris, băncile franceze vor oferi împrumuturi, dar vor trece 90% din aceste împrumuturi pe seama unor vehicule de investiţii finanţate de investitori privaţi. De asemenea, fondurile de investiţii vor împrumuta obligaţiuni subordonate direct către companii. Statul francez va garanta până la 30% din împrumuturile şi obligaţiunile subordonate ce vor fi achiziţionate de vehiculele de investiţii private.
Atât aceste împrumuturi participative, cât şi obligaţiunile sunt considerate cvasi fonduri proprii, deoarece se întind pe o perioadă relativ lungă, opt ani, şi pentru că rambursarea lor nu este prioritară în raport cu alte creanţe.
Volumul unui împrumut participativ va putea atinge 12,5% din cifra de afaceri din 2019 pentru IMM-uri şi 8,4% din cifra de afaceri pentru întreprindere de mărime medie. Pentru a avea acces la un împrumut participativ, un IMM va trebui să demonstreze că are o cifră de afaceri mai mare de două milioane de euro.
Programul francez de împrumuturi participative este un exemplu pentru alte guverne europene care caută modalităţi prin care să menţină companiile pe linia de plutire după ce vor începe să retragă ajutoarele fiscale extraordinare, transmite Agerpres.