Guvernul german a aprobat o reformă a pensiilor, care include stimulente pentru ca angajații să rămână în câmpul muncii

germania, steag, drapel, berlin Sursa foto: Unsplash / Maheshkumar Painam

Cabinetul de la Berlin a aprobat, miercuri, o reformă a pensiilor, care include stimulente pentru ca angajaţii să rămână mai mult timp în câmpul muncii, o iniţiativă ce face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri destinat să impulsioneze creşterea celei mai mari economii din zona euro, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Măsura vine într-un moment în care guvernele din întreaga Europă încearcă să rezolve problema crizei de mână de lucru şi să reducă presiunile asupra sistemelor de pensii, pe fondul îmbătrânirii populaţiei.

Potrivit unui raport al Ministerului de Interne, în 2030, populaţia activă din Germania ar urma să scadă cu 6,3 milioane de persoane comparativ cu situaţia din 2010. Asta va duce la diminuarea PIB-ului per capita, pentru că vor fi mai puţini muncitori pentru fiecare pensionar.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Vârsta de pensionare, facilităţile pentru copii şi politicile din domeniul emigraţiei sunt toate decizii politice care ar putea influenţa măsura în care scăderea ratei natalităţii afectează economia, a declarat Holger Schmieding, economist şef la banca Berenberg.

În Germania, vârsta legală de pensionare este programată să fie majorată treptat până la 67 de ani în 2031, de la 65,8 ani în prezent.

O nouă majorare a vârstei de pensionare este un subiect extrem de controversat în rândul partidelor care formează coaliţia aflată la putere în Germania, aşa că singura opţiune era aceea ca rămânerea în câmpul muncii să fie o alegere, prin oferirea de stimulente oamenilor, astfel încât aceştia să muncească o perioadă mai lungă de timp, dacă se simt sănătoşi şi capabili.

Conform reformei aprobate miercuri, oricine îşi amână data la care iese la pensie şi este angajat pentru o perioadă de cel puţin 12 luni va primi o plată unică echivalentă cu pensiile pierdute.

În plus, contribuţiile angajatorului la asigurările de pensii şi şomaj vor fi plătite direct angajaţilor care decid să rămână în câmpul muncii, pe lângă salariile lor. Asta ar corespunde cu o majorare a salariului brut de aproape 10,6%.

Specialistul pe piaţa muncii Enzo Weber a declarat pentru Reuters că dacă gradul de participare pe piaţa muncii a persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani ar creşte până la nivelul celor care sunt cu cinci ani mai tineri, Germania ar avea 2,5 milioane de muncitori în plus.

“În mod clar, este vorba de un potenţial mare”, a spus Weber.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: