Guvernul a împrumutat 2 miliarde de euro de pe piețele externe, în a doua ieșire din acest an

bani euro pexels Sursa foto: Pexels

UPDATE 18.42 Guvernul a împrumutat luni 2 miliarde de euro de pe piețele externe, prin două emisiuni, pe 3 ani și pe 6 ani, la dobânzi de 5% și 6,625%.  

Ofertele investitorilor s-au ridicat la 1,7 miliarde de euro pentru împrumutul pe 3 ani și la 3,6 miliarde euro pentru împrumutul pe 6 ani.

UPDATE 16.58 Interesul arătat de investitori se ridică la circa 6 miliarde de euro.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

UPDATE 15.54 Interesul arătat de investitori se ridică la circa 4,5 miliarde de euro, conform datelor Bloomberg consultate de Economedia.

Guvernul a ieșit luni să împrumute bani de pe piețele externe, prin două emisiuni în euro, pentru a finanța deficitul și a refinanța datoria publică, conform informațiilor Bloomberg consultate de Economedia. Un împrumut este pe 3 ani, iar celălalt pe 6 de ani.

Suma pe care vrea să o împrumute statul român nu a fost dezvăluită. Aranjori ai emisiunii sunt Citi, Erste Group, HSBC, JP Morgan (B&D) și Societe Generale.

Este a doua ieșire pe piețele externe din acest an, după ce pe 6 ianuarie Guvernul a împrumutat aproape 4 miliarde de dolari, prin trei emisiuni, pe 5 ani, pe 10 ani și pe 30 de ani.

Necesarul brut de finanțare pentru anul 2023, suma pe care statul trebuie să o împrumute pentru a acoperi deficitul bugetar (datorie nouă) și plata datoriei vechi care ajunge la scadență, este de 160 de miliarde de lei. Aceasta este cea mai ridicată sumă de până acum anunțată ca țintă de împrumuturi.

„În anul 2023 necesarul brut de finanțare la nivel guvernamental este de aproximativ 160 miliarde lei, la care se adaugă necesarul de refinanțare a instrumentelor de cash management, volumul împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanțelor de pe piețele interne și externe fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 4,40% din PIB (aproximativ 68 mld. lei) precum și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2023, în sumă de cca 92 mld. lei. Se estimează că deficitul bugetar se va finanța în proporție de cca 30% din surse interne și de 70% din surse externe”, arată un document al Ministerului.

Volumul indicativ de împrumuturi ce vor fi contractate de pe piața internă este în sumă de circa 97-102 miliarde lei, în timp ce volumul indicativ al împrumuturilor de pe piețele externe este estimat la aproximativ 11-12 miliarde de euro, conform sursei citate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Asa băieți!
    Pas cu pas la împrumuturi!
    Cine plătește?
    Next generation?
    Nu produceți decât împrumuturi, – bulgare de zăpadă pentru Ro!
    Și da-i dezvoltare prin vauchere, ajutoare, pensii speciale!!😶

    • Le va plati Papa de la Roma!!!!
      Or sa ajunga romanii precum in vremea lui Ceausescu: tot de la returnarea Imprumuturilor au ajuns romanii sa stea in frig si intuneric in anii ’80!!

  2. 6 Ianuarie 2023: “Împrumutul de aproape 4 miliarde de dolari luat joi de Guvernul PSD-PNL este pe termene de până la 30 de ani. Adică, ne-au îndatorat pe noi, dar și pe copiii noștri, doar pentru ca ei să peticească bugetul mincinos pe 2023 și să refinanțeze datoriile pe care le-au făcut deja ca să poată plăti pensiile speciale și miile de sinecuri inventate în 2022.
    „Cele aproape 4 miliarde de dolari împrumutate au randamente foarte mari, printre cele mai mari din regiune, respectiv de 6,72 % la 5 ani, 7,33% la 10 ani și 7,67% la 30 de ani. Plătim cele mai mari dobânzi, după Ungaria și înainte de Rusia și Turcia. Românii vor plăti dobânzi de 4,4 miliarde de dolari (peste 20,64 miliarde de lei) la împrumutul de 4 miliarde de dolari (aproximativ 18,74 miliarde de lei), în total 8,4 miliarde de dolari. “

  3. 30 ianuarie, 2023
    Guvernul a ieșit luni din nou să se împrumute de pe piețele financiare internaționale, prin redeschiderea a două emisiuni de obligațiuni, după ce a mai realizat deja un împrumut extern de 4 miliarde în prima săptămână a anului.

    Statul are un necesar de finanțare foarte ridicat în 2023, de circa 160 de miliarde de lei(32 de Miliarde de Euro), echivalentul a 10,3% din PIB, nivel RECORD, potrivit Rapoartelor Ministerului Finanțelor Publice!
    Cele două emisiuni redeschise au scadență în septembrie 2026, respectiv septembrie 2029.

    Decembrie 2022: Ministerul de finante: “Guvernul a împrumutat de la bănci și populație 133 miliarde de lei în 2022. Cu tot cu împrumuturile din PNRR, statul ajunge la împrumuturi de 146,5 miliarde lei.(~29 Miliarde Euro).

    Trai pe datorie, le va plati Papa de la Roma, p-alea 4 Miliarde Euro cu Termen de 30 de Ani din 3 Ianuarie 2023!!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.