Guvernul înființează un Comitet pentru prevenirea infecțiilor ce va promova legi. Va fi condus, printre alții, de reprezentanți ai SRI, MApN, Internelor și Justiției

Spital operație chirurgie sănătate InquamPhotos - Cornel Putan Foto: InquamPhotos / Cornel Putan

Guvernul înființează, prin HG, un nou comitet iar acesta va fi responsabil de prevenirea și limitarea infecțiilor asociate actului medical. Inițiativa îi aparține Ministerul Sănătății, care este pregătit să lase acest domeniu pe baza celor ce-l vor conduce, pentru că acest comitet va fi abilitat să inițieze și să promoveze proiecte de lege pe domeniu.

În justificarea HG, Guvernul vorbește despre numărul mare de infecții, raportate și neraportate, din România datorat unei multitudini de germeni care, din pricina utilizării îndelungate de antibiotice, sunt rezistenți la tratamentele clasice. Pentru că până și Organizația Mondială a Sănătății recunoaște pericolul acestor germeni rezistenți la antibiotice ce produc infecții ce periclitează viața pacientului, ar rezulta că, și în România, este nevoie, ca în alte țări, să fie înființată un grup de acțiune cu atribuții directe în prevenirea și limitarea acestor infecții.

Iată paragraful „cheie”: „Creșterea continuă din ultimii 15-20 de ani a rezistenței microbiene la antibiotice a ajuns o amenințăre extrem de serioase la adresa sănătății populației la nivel planetar; fenomen nedorit consecință a utilizării antibioticelor (fie ea justificată sau nu), precum și a transmiterii interumane a germenilor rezistenți. 0 consecință nedorită a rezistenței microbiene este reprezentată de apariția de infecții asociate asistenșei medicale cu germeni rezistent! ceea ce determină o creștere considerabilă a riscului privind siguranța pacientului”.

Conducerea acestui Comitet va fi asigurată de reprezentanți ai mai multor instituții, din care suprinde numărul mare al celor de forță, precum SRI, Armată sau Interne.

„(2) Componența CNPLIAAM se aprobă prin ordin al ministrului sănătății și este constituită din reprezentanți (1 reprezentant și 1 membru supleant) ai:

–              Ministerului Sănătății,

–              Institutului Național de Sănătate Publică,

–              Ministerului Apărării Naționale,

–              Ministerului Afacerilor Interne,

–              Ministerului Justiției / Administrației Naționale a Penitenciarelor,

–              Ministerului Transporturilor,

–              Serviciului Român de Informații,

–              Academia Română,

În activitatea sa, CNPLIAAM este sprijinită de un grup de experți format din 10 membri, propuși de instituțiile menționate la alin.(2)”, se arată în proiectul de act normativ.

Noul Comitet nu va fi doar de decor, cum s-ar presupune, încă o structură birocratică pentru a umple o organigramă cu activul de partid și stat, ci primește o responsabilitate concretă și mare: prevenirea, diagnosticarea și tratamentul infecțiilor asociate asistenței medicale (IAAM) din unitățile medicale și din centrele rezidențiale. Cum o face? Elaborând anual un plan național de informare publică cu privire la ceea ce reprezintă IAAM, modalitățile de apariție a IAAM și măsurile de prevenire a IAAM, inclusiv responsabilitățile pacienților și aparținătorilor acestora.  Structura poate propune noi legi sau le poate amenda pe cele în vigoare, analizează, supraveghează și implementează toate politicile în domeniu.

O atare responsabilitate o avea, până acum, ministerul Sănătății, prin structurile sale teritoriale, prin urmare, acest HG pare un transfer de responsabilitate, însă Guvernul nu explică în HG cum se justifică prezența, spre exemplu a SRI și a Academiei Române în board.

Președintele și vicepreședintele sunt aleși din rândul membrilor CNPLIAAM prin vot de către membrii CNPLIAAM, cu majoritatea absolută. Atribuțiile Președintelui și Vicepreședintelui se stabilesc prin Regulamentul de organizare și funcționare a CNPLIAAM.

O lege privind înființarea comitetului și atribuțiile a fost adoptată în ianuarie 2021, iar hotărârea de guvern pune în aplicare prevederile legii, deși acest lucru trebuia făcut în 6 luni de la intrarea în vigoare a actului normativ.

Foto: InquamPhotos / Cornel Putan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *