Guvernul lansează două proiecte pentru aderarea la OCDE

Redacția oct. 11, 2022 0 comentarii
OECD, OCDE

Guvernul a lansat o serie de activități premergătoare lansării a două proiecte de interes major pentru aparatul guvernamental în contextul misiunii OCDE la București. Totodată, a fost lansat „Raportul de evaluare a capacității de inovare”, după finalizarea evaluării de către  Observatorul pentru Inovare în Sectorul Public (OPSI) din cadrul OCDE a nivelului capacității de inovare al administrației centrale.

Cele două proiecte reprezintă o abordare strategică integrată a domeniilor dezvoltării durabile, al guvernării deschise, al digitalizării, integrității publice și inovării sectorului public, menite să conducă atât la consolidarea capacității sectorului public de a oferi servicii de calitate și transparente cetățenilor, precum și la elaborarea de politici publice în aceste domenii, în acord cu standardele, recomandările și expertiza Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

Despre cele două proiecte lansate de guvern

Primul proiect lansat este dezvoltarea capacității administrative în domeniul guvernării publice – o abordare coordonată a Centrului Guvernului României” este proiect implementat de  Secretariatul General al Guvernului, în parteneriat cu Ministerul Justiției și Autoritatea pentru Digitalizarea României, cu sprijinul  Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 3,02 milioane euro, oferit de Norvegia în cadrul Programului „Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021 și administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Mai multe informații despre proiect și despre Programul „ Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”.

Al doilea proiect este intitulat Creșterea Transparenței și Coordonării Politicilor la Centrul Guvernului în România” – proiect care a primit sprijin tehnic din partea Direcției Generale de Sprijin pentru Reforme Structurale (DG REFORM) a Comisiei Europene și a fost finanțat prin Instrumentul de Sprijin Tehnic al Uniunii Europene.

Aceste proiecte au o importanță deosebită în procesul de aderare la OECD, activitățile derulate în cadrul acestora fiind ulterior continuate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

„Aderarea României la OCDE este cel mai important obiectiv de sistematizare şi de transformare a țării noastre după aderarea la NATO şi la UE. Parcurgerea acestui obiectiv va permite o modernizare suplimentară a României în direcția statelor cu economii consolidate. Analizele experților OCDE sugerează că una dintre modalitățile de consolidare a încrederii în actul public de guvernare este îmbunătățirea calităților serviciilor publice. Cu alte cuvinte, avem nevoie ca administrația să producă rezultate, iar proiectele derulate de Guvern, precum cele discutate azi, contribuie la fundamentarea priorităților de guvernanță publică ale României”, a declarat secretarul de stat în MAE Luca Niculescu, coordonatorul național al procesului de aderare a României la OCDE.

 „Reforma administrației publice este esențială din perspectiva creșterii nivelului de încredere în actul guvernamental, dar și pentru a face față tuturor provocărilor de la nivel global legate de criza energetică sau inflație ridicată. Dorim să ne asigurăm că planul de aderare a României la OCDE este în conformitate cu obiectivele și suntem pe punctul de a semna memorandumul pentru demararea, cât de curând posibil, a procesului de aderare”, a declarat directorul adjunct al Directoratului pentru Guvernanță Publică al OCDE, Janos Bertok.

Prin intermediul celor două proiecte, OCDE va acorda României suport în procesul de consolidare a capacității centrului său de guvernare și va oferi îndrumări în stabilirea strategiei și coordonarea politicilor, inclusiv în domeniul schimbărilor climatice și consolidării capacității Guvernului de a coordona și de a colabora mai eficient relația cu societatea civilă.

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *