Guvernul majorează salariile pentru funcțiile comune din administrație la nivelul prevăzut în legea salarizării pentru anul 2022. Sunt majorate și salariile din administrația centrală și cea locală, pentru a putea majora salarii și pentru angajați din educație

bani, lei, finante, bancnote Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Guvernul a adoptat vineri o ordonanță de urgență prin care a adus salariile pentru funcțiile comune din administrație – precum contabil, șofer, electrician – la nivelul din legea salarizării prevăzut pentru anul 2022. Toate funcțiile comune se regăsesc în Anexa 8 din legea salarizării. Angajații cu funcții comune erau printre angajații ale căror salarii nu se aflau la nivelul prevăzut în legea salarizării pentru anul 2022.

Majorarea salariilor pentru angajații din Anexa 8 a fost o revendicare a sindicatelor din învățământ, care participă în aceste zile la prima grevă din educație din ultimii 18 ani.

Pentru a putea majora salarii și pentru angajați din educație, Guvernul a majorat salariile pentru toate funcțiile comune din administrația românească, atât din cea centrală, cât și din cea locală.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Majorarea salarială este de circa 10% și se aplică de la 1 iunie. Numărul total de angajați vizați de majorările salariale este de circa 63.000, din care numărul de angajați din educație care vor primi majorarea salarială este de circa 55.000.

Impactul bugetar pentru restul acestui an este de 301 milioane de lei, iar pentru fiecare din anii următori de 516 milioane de lei.

Aceasta este una dintre cele două măsuri pe care Guvernul dorește să le ia pentru învățământ, alături de alocarea unor prime, în iunie și octombrie, în total de 2.500 lei pentru personal didactic și de 1.000 lei pentru personal nedidactic.

Rămâne însă problema faptului că un profesor debutant are un salariu de 2.400 lei, iar un profesor cu 40 de ani vechime câștigă 4.100-4.200 de lei, altă revendicare a profesorilor ieșiți în stradă, în prima grevă generală din ultimii 18 ani.

USR a criticat majorarea „de-a valma” cu aproape 10% a salariilor pentru funcționarii din administrație.

„Profesorii au ieșit în stradă să ne spună că un profesor debutant nu poate trăi decent cu 2.400 de lei, cât are acum, și că tuturor celorlalți Guvernul le este dator și cu creanțele salariale și creșterile promise. Într-o încercare de a sparge greva, Guvernul PSD-PNL crește doar salariile personalului nedidactic auxiliar și la pachet cu salariile funcționarilor, iar profesorilor le promit vouchere de masă din banii europeni pentru cei sărăci”, declară deputata USR Oana Țoiu, membră în Comisia pentru muncă.

Conform USR, vor crește de la 1 iunie salariile pentru înalți funcționari publici, șef birou, șef serviciu, directori, referenți, consilieri, auditori, agenți vamali, manageri publici, consilieri de afaceri europene, diverși funcționari din ministere, de la cabinetele demnitarilor, de la Curtea de Conturi, Consiliul Concurenței și lista continuă.

USR mai afirmă că banii pentru toate aceste majorări salariale puteau fi alocați pentru a crește veniturile profesorilor.

„Guvernul «Zero barat față de profesori» mărește cu 10% salariile celor din administrație, de la 1 iunie. Că tot spun PSD și PNL că nu au bani pentru profesori. Ce trebuia să fie o salarizare unitară s-a dus la vale prin intervenții politice. Sunt zeci de derogări și prorogări pentru multe categorii bugetare. Unii se raportează la salariul minim din 2021, alții au sărit direct la 2022. Iar pentru alții s-a făcut o schemă de completare a diferențelor rezultate dintre salariul minim din 2022 și cel din 2018, prin alocarea a unui sfert din diferență în fiecare an. Așa trebuia să fie pentru profesori, dar nu s-a aplicat. Guvernul PSD-PNL colcăie de ipocrizie și demonstrează, încă o dată, că pentru unii este mumă, pentru alții ciumă”, afirmă deputatul USR Alin Apostol, membru în Comisia pentru administrație.

Pe de altă parte, surse din Guvern afirmă pentru Economedia că aducerea salariilor din anexa 8 la nivelul prevăzut pentru 2022 era una dintre revendicările sindicatelor din învățământ și că, legal, Guvernul nu ar fi putut majora salariile doar pentru cei din educație cuprinși în această anexă. „De ce să aibă contabila din Educație mai mult decât contabila din spital, dacă e tot contabilă?”, spun acestea.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Baietii astia fac echilibristica intre prostie si hotie.
    Cateodata se depasesc pe ei si reusesc sa fie si prosti si hoti in acelasi timp.

  2. Adica n-au rezolvat nimic în plus pentru profesori, doar au prevenit alte scandaluri! A mai ramas cineva care nu este la nivelul anului 2022 din legi?! Da, pensionarii publici, dar ăștia sunt p_roști, că nu fac proteste!

  3. “De ce să aibă contabila din Educație mai mult decât contabila din spital, dacă e tot contabilă?” Va rog sa ii intrebati pe distinsii guvernanti de ce contabilul de la un spital militar poate iesi la pensie la 50 de ani si cel de la un spital civil la 65 de ani. Nu sunt tot contabili?

  4. Pentru polițiști când se face ceva? Încă se calculează salariile la grila din 2010, cu completări și diferente (sa nu fie salariul mai mic decât minimul pe economie), plus limitare sporuri la 30%, asta in fiecare an din 2010 până în prezent …

  5. Un debutant cu 2400 lei nu poate trai dar cei cu salariul minim pe economie de 1890 cu rate și facturi pot trai?

    • Dumneavoastră cumpărati din salariul dumneavoastra cev pentru locul de munca?? Cam asa sta treaba in învățământ, aduci bani de acasa pentru ati desfășoara activitatea la clasa.

      • La ce rata de analfabetism a ajuns tara aceasta, se observa,, truda profesorilor,,. Fără ore la privat ar fi vai și amar.

        • Nu e vina profesorilor că elevii nu au chef să învețe sau că nu au cei șapte ani de acasă…
          Plus că părinții nu îi ajută nici cu motivația, nici cu lecțiile. Cat ar fi de bun un profesor sau elev la clasa, elevul trebuie să lucreze și acasă….
          Școala nu îi poate învața cu forta…

  6. Toate salariile? Este o glumă! Administratia publica nu are coeficienti in grila. Un funcționar public la nivel de comuna are un salariu 1/2 in comparatie cu un funcționar public de municipiu. Unde este princpiul,, pentru munca egala plata egala? Nu toti muncim in Romania?

  7. Trebuie sa readuc in memoria tuturor ca toate distorsiunile enumerate de parlamentara din opozitie sunt mostenirea toxica a… Psd, din epoca Olguta Vasilescu! Asa au ruinat acea lege ca nu se putea aplica, guvernele ulterioare nu puteau decat sa proroge acea mostra de incompetenta. Guvernul Ciuca nu e vinovat, dar e la carma tarii si trebuiau sa dea ultima majorare pt personalul nedidactic. Poate auzim acum ca pt ca a crescut salariul secretarelor, automat toata grila bugetara creste pt ca acela era…. Referinta pt bugetari! Da, asa a dat nasa mare Olguta , ca la nunta : pt toti crestere in etape pe 2 ani de zile dar la medici tot din primul an! De la nasa mare, care va reveni la putere curind!

  8. Dl.Drula a fost ministru la transporturi. L.a interesat cumva ca salariații din Ministerul pe care îl conducea aveau salarii cu 30% mai mici ca alte ministere și ca în Consiliile dr Administrație nu erau specialiști din minister și doar oameni de partid și alți neaveniți? USR ar fi putut face ceva dar a ales sa se retragă. Acum sa tacă

  9. Da, au rămas cei din anexa III, cultura la jumătate cu veniturile salariale prevăzute in lege! CELE MAI MICI SALARII! Precum Educația, nici cultura nu prezintă interes, salariații din cultura nu prezintă interes pentru guvernanți! Și aici ma refer la specialiști, nu la manageri sau contabili! Un muzeograf cu vechime de peste 30 ani are are un venit de 2400 lei net!! Mai puțin decât portarul… după ani de studiu și răspundere!!!!😡

    • Nu stiu ce sa zic. Eu am amici muzeografi gradul 1 care iau 4500 in mana. Cu doctoratul luat, evident…

  10. E foarte usor pentru un guvernant care ia cu japca legala bani din rodul trudei mediului privat sa arunce in bugetari cu mariri de salarii , tichete de vacanta , sporuri , ……
    Bugetarimea a ajuns o tumora ce isi inchipuie ca e de sine stataoare .

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.