Guvernul a adoptat vineri o ordonanță de urgență prin care a adus salariile pentru funcțiile comune din administrație – precum contabil, șofer, electrician – la nivelul din legea salarizării prevăzut pentru anul 2022. Toate funcțiile comune se regăsesc în Anexa 8 din legea salarizării. Angajații cu funcții comune erau printre angajații ale căror salarii nu se aflau la nivelul prevăzut în legea salarizării pentru anul 2022.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Majorarea salariilor pentru angajații din Anexa 8 a fost o revendicare a sindicatelor din învățământ, care participă în aceste zile la prima grevă din educație din ultimii 18 ani.

Pentru a putea majora salarii și pentru angajați din educație, Guvernul a majorat salariile pentru toate funcțiile comune din administrația românească, atât din cea centrală, cât și din cea locală.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Majorarea salarială este de circa 10% și se aplică de la 1 iunie. Numărul total de angajați vizați de majorările salariale este de circa 63.000, din care numărul de angajați din educație care vor primi majorarea salarială este de circa 55.000.

Impactul bugetar pentru restul acestui an este de 301 milioane de lei, iar pentru fiecare din anii următori de 516 milioane de lei.

Aceasta este una dintre cele două măsuri pe care Guvernul dorește să le ia pentru învățământ, alături de alocarea unor prime, în iunie și octombrie, în total de 2.500 lei pentru personal didactic și de 1.000 lei pentru personal nedidactic.

Rămâne însă problema faptului că un profesor debutant are un salariu de 2.400 lei, iar un profesor cu 40 de ani vechime câștigă 4.100-4.200 de lei, altă revendicare a profesorilor ieșiți în stradă, în prima grevă generală din ultimii 18 ani.

USR a criticat majorarea „de-a valma” cu aproape 10% a salariilor pentru funcționarii din administrație.

„Profesorii au ieșit în stradă să ne spună că un profesor debutant nu poate trăi decent cu 2.400 de lei, cât are acum, și că tuturor celorlalți Guvernul le este dator și cu creanțele salariale și creșterile promise. Într-o încercare de a sparge greva, Guvernul PSD-PNL crește doar salariile personalului nedidactic auxiliar și la pachet cu salariile funcționarilor, iar profesorilor le promit vouchere de masă din banii europeni pentru cei sărăci”, declară deputata USR Oana Țoiu, membră în Comisia pentru muncă.

Conform USR, vor crește de la 1 iunie salariile pentru înalți funcționari publici, șef birou, șef serviciu, directori, referenți, consilieri, auditori, agenți vamali, manageri publici, consilieri de afaceri europene, diverși funcționari din ministere, de la cabinetele demnitarilor, de la Curtea de Conturi, Consiliul Concurenței și lista continuă.

USR mai afirmă că banii pentru toate aceste majorări salariale puteau fi alocați pentru a crește veniturile profesorilor.

„Guvernul «Zero barat față de profesori» mărește cu 10% salariile celor din administrație, de la 1 iunie. Că tot spun PSD și PNL că nu au bani pentru profesori. Ce trebuia să fie o salarizare unitară s-a dus la vale prin intervenții politice. Sunt zeci de derogări și prorogări pentru multe categorii bugetare. Unii se raportează la salariul minim din 2021, alții au sărit direct la 2022. Iar pentru alții s-a făcut o schemă de completare a diferențelor rezultate dintre salariul minim din 2022 și cel din 2018, prin alocarea a unui sfert din diferență în fiecare an. Așa trebuia să fie pentru profesori, dar nu s-a aplicat. Guvernul PSD-PNL colcăie de ipocrizie și demonstrează, încă o dată, că pentru unii este mumă, pentru alții ciumă”, afirmă deputatul USR Alin Apostol, membru în Comisia pentru administrație.

Pe de altă parte, surse din Guvern afirmă pentru Economedia că aducerea salariilor din anexa 8 la nivelul prevăzut pentru 2022 era una dintre revendicările sindicatelor din învățământ și că, legal, Guvernul nu ar fi putut majora salariile doar pentru cei din educație cuprinși în această anexă. „De ce să aibă contabila din Educație mai mult decât contabila din spital, dacă e tot contabilă?”, spun acestea.