Guvernul va amâna creșterea alocațiilor, printr-o ordonanță. Cîțu: Reducerea deficitului, un efort la care toți trebuie să participăm

Cresa, copil la joaca la gradinita / Foto: Pexels.com Foto: Pexels.com

Guvernul va da o Ordonanța de Urgență prin care să fie amânată creșterea alocațiilor pentru copii, următoarea majorare fiind cea de anul viitor, a anunțat miercuri premierul Florin Cîțu.

Premierul spune că alocațiile nu vor mai creștere în etapele stabilite anul trecut, fiind alt context economic în care Guvernul încearcă să reducă deficitul. Acesta a ținut, însă, să precizeze că din 2023 va exista o formulă predictibilă de creștere a alocațiilor.

„Bugetul a fost construit pe legislația în vigoare, dar în același timp am aprobat și o strategie fiscal bugetară care arată foarte clar obiectivul nostru de a reduce deficitul bugetar sub 3% din PIB până în 2024. În același timp, la Senat, amendamentele care arată un nou calendar cu o creștere din 1 ianuarie 2022 a fost votat de toți cei din Coaliție. La Camera Deputaților, nu știu din ce motive, s-a întârziat acest lucru, deși toți avem același obiectiv. De aceea, dacă proiectul de lege chiar aprobat în această formă va fi atacat de opoziție la CCR, în aceste condiții mă văd nevoit să aprob o OUG pentru a mă asigura că menținem stabilitatea României în perioada următoare”, a anunțat premierul.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Acesta susține că din 2023 va exista o nouă formulă de calcul a alocațiilor.

„Vom crea o formulă transparentă prin care vom crește alocațiile în fiecare an. Așa cum vom face și cu pensiile. În viitor mergem cu această formulă, nu înseamnă că ne oprim când alocațiile se dublează”, spune Cîțu.

Întrebat despre etapele de majorarea a alocațiilor decise anul trecut, premierul a spus că era alt context.

„Au fost propuse într-un context al epidemiei de anul trecut, anul acesta vorbim de un alt context, vorbim de o reducere a deficitului bugetar, un efort la care toți trebuie să participăm. A fost o creștere anul trecut, a fost o creștere și anul acesta, când în multe țări din UE nu se făceau aceste creșteri”, a spus Florin Cîțu.

Întrebat dacă obiectivul Guvernului va fi unul de dublare a alocațiilor, prim-ministrul a declarat: „Poate să fie și mai mult. Haideți să vedem și formula. De ce se ne oprim la 300 de lei? Vor crește în fiecare an, se vor duce în sus. De ce să ne oprim la dublarea alocațiilor și să nu le triplăm. Dacă avem un plan clar transparent predictibil putem să creștem alocațiile în fiecare an”.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a precizat miercuri că „un singur lucru e cert” – acela că alocaţiile pentru copii vor creşte cu 20% de la 1 ianuarie 2022, urmând ca restul majorărilor să fie decise în funcţie de situaţia economică.

„Decizia coaliţiei a fost foarte simplă: ne menţinem angajamentul de a dubla alocaţiile conform legii adoptate într-un grafic de creştere, că următoarea tranşă de creştere va fi de la 1 ianuarie. Nu suntem ca PSD, care mai avea puţin şi programa creşterea pensiilor şi salariilor din sectorul public pe următorii o sută de ani”, a declarat Orban la Parlament.

El a adăugat că majorările ulterioare vor fi decise în funcţie de evoluţia economică.

„Vedem care e evoluţia economică, vedem care e situaţia bugetară. În funcţie de aceste date care vin din realitatea economică, vom decide creşterile ulterioare. (…) Deocamdată, un singur lucru este cert: alocaţiile vor creşte cu acel procent de 20% de la 1 ianuarie 2022”, a spus liderul PNL.

Guvernul liberal a modificat anul trecut legislația care prevedea dublarea alocațiilor de la 150 la 300 de lei și a decis (prin OUG 123/2020), în schimb, o creștere etapizată, în cinci etape, pentru ca la 1 iulie 2022 alocațiile să ajungă la nivelul de 300 de lei.

Prima majorare de 20 de puncte procentuale s-a aplicat la data de 1 august 2020, cuantumul alocației devenind 369 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copii cu handicap și 185 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani.

Începând cu 1 ianuarie 2021 s-a acordat a doua majorare de 20 de puncte procentuale, cuantumul alocației devenind: 427 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copii cu handicap și 214 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani.

Următoarea majorare de 20% este programată la 1 iulie 2021, când alocația ar trebui să ajungă la suma de 485 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copii cu handicap și 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: