Ministerul Finanțelor a pus miercuri seară în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care clarifică modul în care se consideră că două firme sunt legate. Clarificarea vine după ce Guvernul a introdus anul trecut o restricție pentru ca o firmă să fie considerată microîntreprindere și să beneficieze de regimul fiscal al microîntreprinderilor, restricție care se referă la întreprinderile legate, mai precis dacă o altă rudă deține de asemenea o microîntreprindere. La o primă vedere, consultanții fiscali spun că clarificările ar putea duce la dispariția formei de organizare microîntreprindere. În cadrul clarificărilor sunt incluse și legăturile cu persoanele fizice autorizate sau întreprinderile individuale, nu doar cu microîntreprinderile de tip SRL.
Prevederea actuală din Codul Fiscal:
Art 47, alineatul 11
(11) În aplicarea prevederilor alin. (1) lit. c) limita privind veniturile realizate se verifică luând în calcul veniturile realizate de persoana juridică română, cumulate cu veniturile întreprinderilor legate cu aceasta, astfel cum sunt definite potrivit prevederilor Legii nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificările și completările ulterioare.
Propunerea de clarificare a Ministerului Finanțelor:
„La articolul 47, alineatul (11) se modifică și va avea următorul cuprins:
(11) în aplicarea prevederilor alin. (1) lit. c) limita privind veniturile realizate se verifică luând în calcul veniturile realizate de persoana juridică română, cumulate cu veniturile întreprinderilor legate cu aceasta. în sensul prezentului alineat, persoana juridică română care verifică condiția de la alin. (1) lit. c) este legată cu o altă persoană dacă există oricare dintre următoarele raporturi:
a) persoana juridică română deține la cealaltă persoană juridică română, direct și/sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administrație, de conducere ori de supraveghere ale/ai celeilalte persoane juridice române;
b) persoana juridică deține la persoana juridică română care verifică condiția, direct și/sau indirect, peste de 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administrație, de conducere ori de supraveghere ale/ai persoane juridice române;
c) persoana juridică română este legată cu o altă persoană juridică română dacă o persoană deține, în mod direct și/sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot sau are dreptul de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor consiliului de administrație, de conducere ori de supraveghere atât la prima persoană juridică, cât și la cea de-a doua persoană juridică;
d) acționarul/asociatul persoanei juridice române care deține, direct și/sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale acestei persoane juridice române, desfășoară activitate economică prin intermediul unei persoane fizice autorizate/ întreprinderi individuale/întreprinderi familiale/altei forme de organizare a unei activități economice, fără personalitate juridică, autorizată potrivit legilor în vigoare. în acest caz, veniturile persoanei fizice autorizate/întreprinderii individuale/întreprinderii familiale/altei forme de organizare a unei activități economice fără personalitate juridică, autorizată potrivit legilor în vigoare, înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile, se cumulează cu cele realizate de persoana juridică română/alte întreprinderi legate.
e) pentru încadrarea în condiția privind nivelul veniturilor realizate de “întreprinderile legate”, în vederea aplicării limitei prevăzută la art. 47 alin. (1) lit. c) , se iau în calcul elementele care constituie baza impozabilă prevăzută la art. 53”.
Prevederile se vor aplica inclusiv pentru încadrarea ca microîntreprindere în anul fiscal 2024.
Consultantul fiscal Cornel Grama susține că prevederile vor face ca microîntreprinderile să dispară din România.
„Poate voi înțelegeți ceva din ”legatele” astea, văd că sunt amestecate procente de la afiliați cu niste condiții de la întreprinderi legate. Din ce am citit, cu așa condiții practic nu știu dacă va mai fi vreo microîntreprindere în România”, a scris el pe Facebook.