Guvernul vine cu un nou sprijin pentru primăriile care nu mai pot plăti gazele necesare încălzirii centralizate. Buget de 170 milioane de lei

calorifer, incalzire

Guvernul a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență, cu inițiator Ministerul Dezvoltării, care prevede alocarea de sume suplimentare primăriilor care nu fac față scumpirilor la gazele necesare pentru încălzirea populației.

În prezent, Guvernul sprijină localitățile cu încălzire centralizată afectate de scumpiri la gaze cu o subvenție pentru acoperirea creşterii preţului gigacaloriei în cuantum de 50% din diferenţa rezultată între preţul de achiziţie al gazelor naturale şi preţul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kWh.  Din bugetul de 400 milioane lei, până la data de 7 februarie 2022 a fost utilizată suma de 60,945 milioane lei, ce asigură cererile de subvenționare aferente lunilor noiembrie și decembrie 2021.

Noul proiect de act normativ vine în completarea OUG 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022.

Inițiativa stabilește viramente suplimentare de la buget în cuantum de maxim 170 de milioane lei, pentru ianuarie și februarie, acelor autorități locale care justifică temeinic că nu mai dispun deloc de bani pentru asigurarea termiei și riscă să lase populația în frig.

„Prin excepție […] se poate aproba, pe bază de cerere temeinic justificată, alocarea unor sume bugetelor locale ale unor unități administrativ-teritoriale, care la 31 decembrie 2021 nu au înregistrat excedent bugetar, în vederea asigurării continuității serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a populației”, potrivit OUG-ului în cauză.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației realizează lunar analiza sumelor alocate și estimează necesarul de sume pentru asigurarea finanțării cu prioritate a cererilor unităților administrativ teritoriale ce pot fi depuse. Sumele prevăzute cu titlu de subvenție se virează bugetelor locale în cel mult 30 de zile de la data depunerii documentelor justificative. – Sumele alocate nu pot depăși dublul subvenției.

Mai multe orașe din țară au rămas fără bani pentru plata gazelor necesare asigurării apei calde și căldurii pentru populație, în urma scumpirilor galopante. Ultimul dintre acestea este Giurgiu, care a anunțat, prin vocea primarului, că nu mai poate asigura încălzirea orașului.

Sursa foto: Unsplash / Julian Hochgesang

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *