Harta prețurilor la apartamente în România, după izbucnirea războiului în vecinătate. Prețurile cerute au crescut cu 2,8% într-o lună/ Economiști: Populația se îndreaptă spre imobiliare ca o investiție de refugiu

Bucuresti, panorama, blocuri, apartamente, locuinte Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Prețurile cerute pe apartamente au înregistrat, în ultimele 31 de zile, un avans de 2,8% la nivel național – marjă de creștere peste cea din februarie, de doar 0,8%, arată datele portalului Imobiliare.ro. Suma medie solicitată pentru un apartament, vechi sau nou, a ajuns, astfel, la 1.654 de euro pe metru pătrat util la sfârșitul lunii martie, față de 1.609 de euro pe metru pătrat în februarie. Au crescut și tranzacțiile. Estimările arată că prețurile s-ar putea majora în continuare, pe fondul cererii crescute și a prețurilor din piața construcțiilor.

Tensiunea socio-politică resimțită în contextul conflictului militar din Ucraina, nu a avut, până în momentul de față, un efect tranșant asupra prețurilor de pe piața rezidențială, spun observatorii pieței. Variații pozitive au avut loc pe ambele segmente de piață, însă cele mai semnificative s-au consemnat pe segmentul rezidențial nou.

„După șocul resimțit la începutul crizei din țara vecină, când cererea scăzuse brusc pe un fond puternic emoțional, piața rezidențială și-a revenit în ultimele 3 săptămâni, astfel încât cererea este din nou la nivelul de dinainte de 24 februarie. Pe fondul cererii crescute și a creșterii costului de construcție, ne așteptăm ca prețurile apartamentelor să continue acest trend ascendent”, a declarat Daniel Crainic, Director de Marketing Imobiliare.ro.

Cele mai mari creșteri de prețuri de la o lună la alta au fost marcate în Cluj-Napoca, cea mai scumpă piață rezidențială a țării de ceva vreme, dar și în Brașov.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

“Brașovul devine noul pol fierbine al pieței imobiliare din România. Acest lucru se va accentua și mai mult o dată cu darea în folosință a noului aeroport. Pe de altă parte, Timișoara are un potențial investițional ridicat, prețurile fiind încă atractive în al treilea centru economic al țării”, menționează Crainic, pentru Economedia.ro

Cum arată harta prețurilor? (date Imobiliare.ro)

București:

Pe tot parcursul lunii martie, apartamentele disponibile spre vânzare în București au înregistrat un avans general de 2,4%, prețurile crescând de la o medie de 1.609 de euro pe metru pătrat util, până la 1.648 euro pe metru pătrat. Așteptările vânzătorilor s-au majorat pe ambele segmente de piață analizate, însă într-o măsură diferită: locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1,9% (de la 1.562 de euro pe metru pătrat, la 1.592 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unitățile locative nou-construite au resimțit o creștere de 2,8%, de la 1.713 la 1.761 euro pe metru pătrat util.

Brașov:

În Brașov, Indicele Imobiliare.ro a consemnat, per ansamblu, o creștere de 2,8% a prețurilor apartamentelor, de la 1.514 de euro pe metru pătrat util, la 1.556 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lui martie. Locuințele din blocurile vechi au avut parte de o evoluție pozitivă: este vorba de un avans de 0,8%, de la 1.453 la 1.465 de euro pe metru pătrat. Locuințele noi au înregistrat o creștere de 4,3%, de la 1.574 la 1.641 de euro pe metru pătrat.

Cluj-Napoca:

La fel ca în februarie, așteptările vânzătorilor de apartamente din Cluj-Napoca s-au majorat și în martie, de data aceasta cu 4,2%; acestea se situează, în prezent, la o medie de 2.330 de euro pe metru pătrat util, comparativ cu 2.236 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lui februarie. Prețurile s-au majorat pe ambele segmente de piață analizate: locuințele vechi s-au apreciat cu 3,1% (de la 2.209 la 2.278 de euro pe metru pătrat util), iar cele noi cu 5% (de la 2.256 la 2.369 de euro pe metru pătrat).

Constanța:

În Constanța, apartamentele scoase la vânzare în martie au consemnat, per ansamblu, o creștere de 1,2%, de la 1.434 la 1.451 de euro pe metru pătrat util. Nivelul actual de preț este cu 14,4% mai mare decât cel consemnat în urmă cu un an, când pretențiile vânzătorilor ajungeau la 1.268 de euro pe metru pătrat. Prețurile au evoluat în aceeași direcție pe cele două segmente de piață analizate: apartamentele vechi s-au scumpit cu 0,8% (de la 1.413 la 1.425 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unitățile locative nou-construite s-au scumpit cu 1,8% (de la 1.468 la 1.495 de euro pe metru pătrat).

Iași:

Indicele Imobiliare.ro a înregistrat în Iași o creștere de 0,2% în luna martie, de la 1.236 la 1.239 de euro pe metru pătrat. Comparativ cu perioada similară din 2021, când valoarea medie de listare a unui apartament era de 1.078 de euro pe metru pătrat, nivelul actual de preț este cu 14,9% mai mare. Luna trecută, locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1%, de la 1.241 la 1.254 de euro pe metru pătrat. Pe segmentul apartamentelor noi, pe de altă parte, a avut loc un recul de -0,4%, de la 1.234 la 1.229 de euro pe metru pătrat. În urma acestor evoluții, apartamentele vechi au ajuns să fie mai scumpe decât cele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale.

Timișoara:

Așteptările vânzătorilor de apartamente din Timișoara s-au majorat ușor, anume cu 0,3%, în martie față de februarie, de la 1.446 la 1.450 euro pe metru pătrat util. Piața rezidențială veche se remarcă printr-o tendință ascendentă, consemnând o creștere de 0,9%, de la 1.422 la 1.435 de euro pe metru pătrat util. Pe piața nouă, pe de altă parte, a avut loc un recul de -0,6%, de la 1.500 la 1.491 euro pe metru pătrat.

“Primele date despre piața imobiliară după începutul războiului din Ucraina arată că atât prețurile, cât și volumele de tranzacții accelerează, sugerând că populația se îndreaptă spre imobiliare ca o investiție de refugiu în fața inflației”, menționează economiștii de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul UBB Cluj.

Evoluția prețurilor la doi ani:

Grafic: FSEGA, cifre Imobiliare.ro

Crește numărul de tranzacțiilor imobiliare

În ceea ce privește tranzacțiile, în luna martie 2022 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 72.123 de imobile, cu 13.460 mai multe față de luna februarie, arată datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul tranzacțiilor în luna martie este cu 9.232 mai mare față de perioada similară a anului 2021.

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în martie 2022, în București – 14.423, Ilfov – 4.626 și Cluj – 4.035. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Călărași – 456, Covasna – 459 și Sălaj – 485.

Față de acum doi ani, tranzacțiile imobliare au crescut cu 49%, arată datele sintetizate de echipa UBB FSEGA.

Grafic FSEGA, date ANCPI

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Ce vorbiți voi acolo!!Furați curent cu găleata.Piata imobiliarăse duce in cap ,iar cei care au plătit acest articol știu asta.Alimentele sau scumpit,benzina,gazul,curentul ,etc.Accesabilitatea la credite este din ce în ce mai dificilă datorită dobânzilor.Imobiliarele sunt mai greu de accesat.Vom vedea la toamna situatia si apoi să văd ce mai scrieți

  2. Daaa ..e bataoe pe ele ca si pe Rosiile cu 50 lei kg si mielul cu 60 …in curand ciresele de 500 lei kg ..Mancati rahat si asa ne scumpiti viata artif8cial..am o veste proasta ptr voi ..populatia nu mai are bani de case si cine are este precaut asteapta sa pice si asta se va intampla .La pariu

  3. Au crescut numărul de tranzacții, dar de fapt au scăzut mult. Dobânzile cresc, România e îndatorată si plătește dobânzi de 5 ori mai mari ca alte state europene. Totul e minunat doar ca preturile imobiliarelor sunt 150% fata de prețul real.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.