„Harta” salariilor minime din 64 de țări. Cum stă România, după creșterea de 10% de la începutul anului?

Bani, monede / Foto: Pexels.com

România ocupă locul 18 într-un clasament cu 64 de țări, care analizează creșterea salariului minim față de începul anului 2021, realizat de platforma Picodi.com. În ceea ce privește costul alimentelor de bază în raport cu salariul minim, România s-a clasat pe locul 32 din 64 de țări, înaintea unor țări precum Bulgaria, Albania și Ucraina.

Analiștii Picodi.com au verificat cum a evoluat salariul minim în 64 de țări și dacă aceste sume pot asigura un nivel de trai minim în țările respective.

Studiul a acoperit țările cu un salariu minim stabilit de guvern – în total 64 de țări din Europa, America de Nord și de Sud, Africa, Asia și Australia. Aceste țări diferă în ceea ce privește povara fiscală: în mai multe țări, o persoană care câștigă salariul minim este scutită de impozitul pe venit și de contribuții (Hong Kong, Filipine, Nigeria), în timp ce în alte țări diferența dintre venitul brut și cel net poate ajunge până la câteva zeci de procente (în România – 40,2%). Din acest motiv, lista include doar sumele nete, adică banii pe care angajatul îi primește efectiv în numerar sau în contul său bancar.

SALARIILE MINIME ÎN ÎNTREAGA LUME ÎN 2022

Din cele 64 de țări incluse, în 10 țări salariul minim nu s-a modificat față de anul precedent. Printre acestea se numără Israel, Filipine, Thailanda, Vietnam și Peru, iar în Slovenia, la momentul redactării acestui raport, suma finală nu fusese acceptată.

Cea mai mare creștere a salariului minim a fost înregistrată în Muntenegru. Ca urmare, printre altele, a unor modificări fiscale favorabile. Țara fostei Iugoslavii a crescut de la 222 de euro la 450 de euro net (o creștere de 103%). De asemenea, am remarcat o creștere majoră a salariului minim în Argentina (55%), Turcia (50%) și Kazahstan (41%).

România a ocupat locul 18 în acest clasament: de la 1 ianuarie 2022, salariul minim din țara noastră a crescut cu 10% (de la 1 386 PLN la 1 524 PLN net). În Spania, salariul minim a crescut cu 1% de la an la an (locul 53), în Marea Britanie cu 5,9% (locul 33) și în Germania cu 3,1% (locul 41).

Analiștii au creat o listă contractuală de produse alimentare de bază și au comparat prețurile acestor produse cu salariul minim. Lista este alcătuită din 8 grupe de produse: pâine, lapte, ouă, orez, brânză, carne, fructe și legume. 

  • Lapte (10 litri) – 48,30 lei
  • Pâine (10 franzele a câte 500 g) – 30,70 lei
  • Orez (1,5 kg) – 7,68 lei
  • Ouă (20 buc.) – 16,27 lei
  • Brânză (1 kg) – 24,38 lei
  • Carne de pasăre și de vită (6 kg) – 158,64 lei
  • Fructe (6 kg) – 29,88 lei
  • Legume (8 kg) – 26,65 lei

Valoarea produselor alimentare de bază la începutul anului 2022 este de 343 lei.

POȚI TRĂI PE SALARIUL MINIM PE ECONOMIE ÎN ROM NIA ÎN 2022?

Alimentele de bază luate în calcul au o valoare de 22,5% din salariul minim. Acum un an, aceste produse valorau 24,3% din salariul minim de anul trecut. Acest lucru înseamnă că majorarea salariului minim a depășit ușor creșterea prețurilor.

Analiștii au comparat prețurile produselor alimentare de bază cu salariul minim, pentru a vedea cât din venitul minim trebuie să cheltuiască o persoană pentru produsele necesare.

 

COSTUL ALIMENTELOR DE BAZĂ

 

Țările care ocupă primele locuri în acest clasament sunt Regatul Unit, Irlanda și Australia: raportul dintre produsele de bază și salariul minim variază între 6,6% și 7,3%.

În acest clasament, România s-a clasat pe locul 32 din 64 de țări cu un rezultat de 24.3%, înaintea unor țări precum Bulgaria (29,4% și locul 40), Albania (32,5% și locul 41) și Ucraina (35,7% și locul 47).

“Situația salariaților cu salariul minim din Rusia, Kazahstan sau India nu este ușoară: în aceste țări, costul minim al produselor alimentare de bază consumă aproximativ jumătate din salariul lor. Pe de altă parte, în Nigeria, salariul minim nu este suficient nici măcar pentru un coș modest de produse”, arată analiza.

Cum s-a realizat studiul

“În acest studiu, am comparat salariul minim lunar pentru munca cu normă întreagă din ianuarie 2022 cu salariile din ianuarie 2021. Aceste rate provin de pe site-urile oficiale ale guvernului, ale ministerelor sau comitetelor relevante. Am omis țările în care salariul minim este negociat de sindicate individuale și în care nu există un salariu minim legal (cum ar fi Elveția, Italia, Singapore și țările din nordul Europei). Pentru țările în care salariul minim diferă în funcție de regiune (SUA, Filipine, Thailanda, Vietnam), am calculat și utilizat media aritmetică a tuturor regiunilor. Am obținut sumele nete cu ajutorul calculatoarelor de salarii locale”, explică reprezentanții Picodi.

Aceștia menționează că setul de produse utilizate în acest studiu este o listă contractuală de produse alimentare de bază, creată doar în scopuri statistice. “Sumele indicate au fost calculate pe baza recomandărilor unor ministere ale sănătății privind standardele minime de consum alimentar. Prețurile produselor alimentare contractuale provin de pe portalul numbeo.com, unde consumatorii din întreaga lume monitorizează prețurile produselor alimentare și ale altor produse și servicii. Am convertit monedele locale folosind cursul de schimb mediu Google Finance pentru al patrulea trimestru al anului 2021”, arată analiza.

Ce s-a schimbat în România la început de 2022

Salariul minim brut crește în 2022 cu 10,8%, respectiv de la 2.230 lei la 2.550 lei. Mai precis, un angajat plătit cu salariul minim va primi „în mână” 1.524 lei, o creștere de 134 lei față de cei 1.386 lei primiți în 2021.

Totodată, Guvernul a decis să renunțe la salariului minim diferențiat pentru studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor absolvite, care în 2021 a fost de 2.350 lei.

În schimb, salariul minim brut pentru angajaţii din sectorul construcţiilor va rămâne la același nivel, de 3.000 lei, angajații fiind scutiţi de contribuţia la sănătate, impozitul pe venit şi Pilonul II.

Circa 1,97 de milioane de salariați vor câştiga salarii de 2.550 de lei brut lunar în 2022, estimează executivul.

În schimb, de la 1 ianuarie 2022 va începe să curgă perioada de 24 de luni în care un angajat poate fi ținut pe salariul minim brut pe țară. Astfel, din ianuarie 2024 se va aplica efectiv obligația angajatorilor de a majora veniturile acestor salariați.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *