Heineken își propune să se retragă din Rusia în 2023

heineken foto Foto: Heineken

Producătorul olandez de bere Heineken a declarat că vizează o plecare din Rusia „în 2023”, după ce a fost acuzat de un site olandez de investigații că își menține operațiunile în această țară, deși a anunțat în 2022 că se va retrage după ce Rusia a invadat Ucraina, potrivit Le Figaro.

Platforma FollowTheMoney a susținut marți că Heineken, al doilea mare producător de bere din lume, cu sediul la Amsterdam, își „încalcă promisiunea” prin continuarea investițiilor în Rusia. Aceasta și-a bazat afirmația pe rapoartele de activitate ale filialei rusești a grupului.

„Lucrăm din greu pentru a asigura transferul companiei noastre din Rusia către un cumpărător de încredere în circumstanțe foarte dificile”, a declarat marți Heineken într-un comunicat. Grupul își propune să finalizeze vânzarea afacerii sale din Rusia „în prima jumătate a anului 2023”, a precizat acesta. Heineken a anunțat în martie 2022 că se retrage din Rusia, la scurt timp după ce a anunțat că va înceta să vândă și să producă marca sa de bere Heineken în această țară și va suspenda noile investiții și exporturi.

Potrivit FollowTheMoney, Heineken a oprit producția berii sale omonime în Rusia, dar a lansat „nu mai puțin de 61 de produse noi pe piața rusă în ultimul an”. „Heineken își încalcă astfel un angajament anterior de a nu face noi investiții în Rusia”, a adăugat platforma. Producătorul de bere a răspuns în declarația sa că este „fals și înșelător” să se spună că și-a încălcat promisiunile.

„Compania din Rusia este complet izolată și își autofinanțează toate cheltuielile operaționale”, a explicat aceasta. Grupul spune că nu primește „niciun dividend, taxe corporative sau redevențe din Rusia” și se așteaptă la o depreciere de aproximativ 300 de milioane de euro în urma vânzării. Potrivit grupului, „colegii locali” fac „tot ce pot” pentru „a împiedica naționalizarea și pentru a se asigura că mijloacele lor de trai nu sunt puse în pericol”.

Foto: Heineken

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *