Hidroelectrica scoate la licitație modernizarea a două hidroagerate ale centralei de la Stejaru. Potrivit anunțului din SEAP, este vorbea de Hidroagregatul 1 și Hidroagregatul 4. Valoarea totală estimată a contractului este 97,48 milioane de euro, iar durata acestui este de 66 de luni.
Ofertele pot fi depuse până pe 9 aprilie 2025.
La începutul lunii decembrie, Hidroelectrica a recepţionat lucrările de retehnologizare pentru Hidroagregatul nr. 5 (HA5) din cadrul Centralei Hidroelectrice Stejaru.
Prin retehnologizare, puterea HA5 a crescut de la 50 MW la 54,126 MW, marcând astfel un progres important în procesul de modernizare al uneia dintre cele mai importante hidrocentrale ale României, mai arată sursa citată.
Valoarea investiţiei pentru HA5 şi instalaţiile aferente este de 61,7 milioane de lei, din care costurile efective pentru retehnologizarea hidroagregatului au fost de 51,5 milioane de lei. Lucrările au fost realizate de către Hidroserv, compania suport a Hidroelectrica, care are o experienţă de peste 55 de ani în domeniul hidroenergetic.
Compania reaminteşte că în anul 2020 a fost retehnologizat HA 6, obţinându-se, de asemenea, o creştere a puterii instalate la 54,126 MW.
Hidrocentrala Stejaru, cu o capacitate instalată iniţială de 210 MW, se află în plin proces de modernizare, care include înlocuirea echipamentelor vechi şi implementarea unor tehnologii inovatoare, de ultimă generaţie. După punerea în funcţiune a HA6 şi HA5, puterea instalată a CHE Stejaru este de 218,25 MW, aceasta urmând să crească în viitor prin retehnologizarea celor patru turbine Francis verticale care au, la acest moment, o putere de 27,5 MW.
Hidrocentrala Stejaru, cunoscută şi sub numele de Hidrocentrala “Dimitrie Leonida,” este situată pe râul Bistriţa, la aproximativ 15 km de barajul Izvoru Muntelui. Proiectul a început şi a fost finalizat în anii 1950, iar centrala a fost pusă în funcţiune în 1960. Este cea mai mare hidrocentrală din România şi un punct de reper în hidroenergetica românească.
Barajul Izvoru Muntelui, asociat hidrocentralei, este un baraj de beton cu o înălţime de 127 metri şi o lungime de 435 metri. Lacul de acumulare format, cunoscut şi sub denumirea de Lacul Bicaz, are un volum de 1.230 milioane de metri cubi şi o suprafaţă de 32,6 km pătraţi, fiind cel mai mare lac artificial din România.