Holdingul ROCA Agri RDF a încheiat preluarea companiilor Dachim și Supliment de la grupul Vetimex Capital, firma antreprenorilor familiei Korponay din Baia Mare

Redacția dec. 16, 2022 0 comentarii
Dachim_2

ROCA Agri RDF, holding pentru companii din agricultură lansat de compania românească de private equity ROCA Investments, parte din Impetum Group, a anunțat vineri că a primit autorizația de la Consiliul Concurenței pentru a prelua companiile Dachim și Supliment de la grupul Vetimex Capital, compania de investiții deținută de familia Korponay din Baia Mare.

ROCA Agri RDF va prelua integral controlul celor două companii.

Prin această tranzacție, ROCA Agri RDF își va extinde arealul trading-ului de cereale și distribuția de inputuri direct din depozitele de la Turda. Pe lângă fabrica de extrudare de la Arad, prin achiziția Dachim intră în portofoliul holdingului și o fabrică de uleiuri presate la rece.

Florin Deznan, CEO ROCA Agri RDF, va coordona în continuare activitatea executivă a companiei, iar Ferenc Korponay, manager Vetimex Capital, va deveni membru în Consiliul de Administrație al grupului.

Suprafața agricolă exploatată de ROCA Agri RDF ajunge astfel la 4.000 de hectare, iar holdingul țintește, în urma finalizării acestei tranzacții, o cifră de afaceri consolidată de 150 de milioane de euro și un profit, înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare (EBITDA) de 7,5 milioane de euro.

„În perioada următoare ne vom concentra pe integrarea business-urilor și urmărim alte oportunități de tranzacții în piață, pentru consolidarea poziției noastre ca jucător național pe segmentul agribusiness. Pe lângă acestea, o altă provocare este și integrarea echipelor. Pentru noi, cea mai importantă resursă a fost, rămâne și va fi, resursa umană”, declară Florin Deznan, CEO ROCA Agri RDF.

Fondată în 1999, Dachim este distribuitor local de input-uri pentru agricultură, dar și producător de cereale. Compania are sediul în Turda, județul Cluj unde deține o bază de colectare și stocare a cerealelor, cu o capacitate de 17.000 de tone, din care 5.000 de tone sunt silozuri noi, finalizate în anul 2021, dar și prese de ulei destinate producției pentru brandul propriu. Dachim are de asemenea în exploatare aproximativ 1.750 de hectare de teren agricol.

Compania Supliment are ca activitate principală exploatarea de terenuri agricole, operând aproximativ 150 de hectare.

Holding-ul ROCA Agri RDF a fost lansat în iulie 2022 și din grup mai fac parte companiile RDF, RDF Agricultură și Adidana, la care acum se alătură și Dachim și Supliment.

Compania spunea anterior că până la finalul anului urmărește încă o tranzacție, urmată de încă 1-2 tranzacții anul viitor și de o listare pe bursă, cu target piața principală.

Pentru 2022 compania estimează venituri de până la 700 milioane lei, după rezultate peste așteptări în primul semestru, cu o cifră de afaceri de 300 milioane lei și EBITDA de 14,4 milioane lei, la care se va integra EBITDA de 5,5 milioane lei la S1, respectiv o cifră de afaceri de cca. 110 milioane lei pentru anul 2022 de la Dachim.

ROCA Investments este o companie de private equity, parte din Impetum Group. În 2021, a ajuns la o evaluare de 247,5 milioane lei (peste 50 milioane euro), de la 102 milioane lei în 2018, mai mult decât dublu. Portofoliul ROCA include două holdinguri (ROCA Industry si ROCA Agri RDF), dar și investiții în alte companii din diferite sectoare ale economiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *