Marile studiouri de la Hollywood și mai multe sindicate ale profesioniștilor din industria audiovizuală americană i-au cerut luni președintelui Donald Trump să instaureze avantaje fiscale pentru filmările de producții cinematografice și seriale de televiziune în Statele Unite, într-o scrisoare care ignoră în mod ostentativ tarifele vamale pe care președintele american amenință să le impună acestui sector de activitate, informează AFP, transmite Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Președintele republican a declarat la începutul lunii mai că vrea să impună tarife de 100% pentru filmele produse în afara Statelor Unite, pentru a salva astfel, după opinia sa, industria de la Hollywood, care ar fi pe cale să se confrunte cu „o moarte foarte rapidă” în urma mutării filmărilor în străinătate.
Anunțul președintelui american a stârnit un val de spaimă și de confuzie în cadrul industriei de la Hollywood. Numeroși profesioniști din acest domeniu consideră că aceste suprataxe ar dăuna finanțării filmelor și serialelor TV, fără să îi permită cu adevărat Statelor Unite să redevină un spațiu atractiv de filmare în raport cu multe alte țări (precum Regatul Unit, Canada, Franța etc.), care propun avantaje fiscale.
Semnatarii scrisorii i-au mulțumit lui Donald Trump pentru „sprijin” și pentru „înțelegerea necesității de a crește producția cinematografică și televizuală națională pentru a readuce locuri de muncă în Statele Unite”.
Dar, în loc să menționeze taxele vamale, ei i-au cerut președintelui american să integreze în marea lege bugetară, aflată în pregătire în Congres, diverse avantaje fiscale pentru echipele de producție care aleg să filmeze în America.
„Revenirea unei părți mai mari a producției în Statele Unite va necesita o abordare națională și soluții politice globale, mai ales cele pe care noi le propunem”, se afirmă în textul scrisorii, semnate de Motion Picture Association, o organizație care reprezintă interesele marilor studiouri hollywoodiene, și de diverse sindicate, inclusiv cele ale actorilor (SAG-AFTRA), regizorilor (DGA), producătorilor (PGA) și scenariștilor americani (WGA).
Apel la scutiri fiscale
De asemenea, documentul îndeamnă, „pe termen mai lung”, la „implementarea unui regim federal de scutiri fiscale pentru cinema și televiziune”.
Este exact ceea ce a propus guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, săptămâna trecută: politicianul democrat s-a declarat pregătit să colaboreze cu Donald Trump pentru a lansa un plan federal de 7,5 miliarde de dolari pentru a susține sectorul audiovizual, sub forma unui credit fiscal.
Pe lângă organizațiile profesionale menționate, scrisoarea este semnată și de Sylvester Stallone și Jon Voight, doi actori de prim rang de la Hollywood, pe care Donald Trump i-a numit ca „ambasadori speciali” ai săi și care au misiunea de a-i furniza soluții pentru redresarea acestei industrii.
Potrivit presei de specialitate, președintele Trump a anunțat proiectul vizând taxele vamale pentru cinematografie pe rețeaua lui de socializare, Truth Social, în timpul unui weekend în care Jon Voight i-a remis un amplu raport, care conținea acea idee într-un cadru restrâns, printre numeroase alte măsuri.
Impunerea acestor taxe vamale rămâne însă incertă. Săptămâna trecută, Donald Trump a explicat că dorește să se întâlnească în perioada următoare cu reprezentanții sectorului audiovizual american.
„Nu încerc să fac rău industriei, eu încerc să o ajut”, a declarat el, după ce biroul de presă de la Casa Albă a anunțat că „nu a fost luată nicio decizie”.