HoReCa din România are un deficit de personal de 25%, iar cele mai vizitate orașe pot ajunge la 50% în plin sezon turistic/ Secretara generală al FPIOR: „Dacă nu acţionăm acum, ne vom confrunta cu o criză profundă”

Pe scurt

  • Deficit acut de personal: HoReCa suferă un deficit de personal de 20-25%, afectând puternic zonele turistice.
  • Mediu legislativ neatractiv: Taxarea și birocrația îngreunează situația, ducând la imposibilitatea atragerii forței de muncă locale.
  • Solicitare pentru intervenții guvernamentale: Federația cere facilități fiscale și strategii pentru a atrage forța de muncă înapoi în România.
Articolul integral continuă mai jos
angajați epuizați Sursa foto: pexels.com

Domeniul HoReCa are un deficit de personal estimat la 20-25% în România, iar orașele turistice pot ajunge și la 50% în plin sezon, potrivit Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România, transmite Agerpres.

„Avem milioane de români plecaţi în străinătate şi nu există o strategie concretă pentru a-i aduce înapoi. În aceste condiţii, antreprenorii se văd nevoiţi să angajeze personal străin, chiar şi la costuri mai mari, pentru a asigura continuitatea serviciilor oferite clienţilor. Muncitorii necalificaţi români nu au motivaţie, sunt instabili emoţionali şi nu iau decizii raţionale când vine vorba de locul de muncă, prin urmare majoritatea antreprenorilor din domeniu preferă să ia muncitori străini necalificaţi pe posturile de bază ale oricărui business din domeniu: spălător de vase, picol etc.”, spune preşedintele FPIOR, Valentin Şoneriu.

Cauzele deficitului ar fi măsurile legislative și de taxare a forței de muncă, care pot pune piedici în relația dintre anagajator și angajat. De asemenea, se precizeză că 20% dintre muncitorii necalificați din sectorul ospitalității sunt străini.

Impozitele mari și birocrația micșorează salariile, iar angajații nu au aceeași dorință de a continua. De asemenea,  schimbările dese de legislaţie aduc incertitudine. Pentru a rezolva aceste probleme, este nevoie de legi clare și stabile care să creeze un spațiu de muncă optim pentru angajați și anagajatori.

Analize Economedia

economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere

„Industria ospitalităţii nu îşi mai permite să piardă timp în lipsa unor măsuri concrete din partea autorităţilor. Ne plângem că nu avem mai mulţi turişti în România şi că nu avem o imagine de destinaţie de vacanţă cunoscută şi căutată în lume, dar nu luăm deloc măsuri de susţinere a acestui sector, a cărui contribuţie la PIB a depăşit 6%.  Dacă nu acţionăm acum, ne vom confrunta cu o criză profundă în acest sector esenţial pentru România”, spune secretara generală al FPIOR, Corina Martin.

Federația cere implementarea unor măsuri precise pentru a susține industria ospitalității, precum facilități fiscale pentru angajatori, un proces mai simplu de recrutare pentru străini și politici publice care să motiveze revenirea forței de muncă românești în țară.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Datele Institutului Național de Statistică (INS) indică:

Pentru prima jumătate a anului 2024:

  • Numărul de angajaţi din sectorul hoteluri şi restaurante a crescut cu 6.800 de persoane, comparativ cu prima jumătate a anului 2023.
  • Cererea de personal calificat rămâne mult peste oferta existentă.
  • Antreprenorii se confruntă cu costuri din ce în ce mai ridicate pentru recrutarea și formarea angajaţilor.

Pentru ianuarie 2025:

  • Câştigul salarial mediu brut a fost de 8.910 lei, cu 341 de lei sub valoarea din luna decembrie 2024.
  • Salariul mediu net a fost de 5.328 de lei, în scădere cu 5,6%.

Cele mai mari salarii medii nete s-au înregistrat în:

  • Servicii în tehnologia informaţiei – 11.437 lei.
  • Fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului – 10.877 lei.

Cele mai mici salarii s-au înregistrat în:

  • Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte 3.292 lei.
  • Hoteluri şi restaurante 3.321 lei.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.