Domeniul HoReCa are un deficit de personal estimat la 20-25% în România, iar orașele turistice pot ajunge și la 50% în plin sezon, potrivit Federației Patronatelor din Industria Ospitalității din România, transmite Agerpres.
„Avem milioane de români plecaţi în străinătate şi nu există o strategie concretă pentru a-i aduce înapoi. În aceste condiţii, antreprenorii se văd nevoiţi să angajeze personal străin, chiar şi la costuri mai mari, pentru a asigura continuitatea serviciilor oferite clienţilor. Muncitorii necalificaţi români nu au motivaţie, sunt instabili emoţionali şi nu iau decizii raţionale când vine vorba de locul de muncă, prin urmare majoritatea antreprenorilor din domeniu preferă să ia muncitori străini necalificaţi pe posturile de bază ale oricărui business din domeniu: spălător de vase, picol etc.”, spune preşedintele FPIOR, Valentin Şoneriu.
Cauzele deficitului ar fi măsurile legislative și de taxare a forței de muncă, care pot pune piedici în relația dintre anagajator și angajat. De asemenea, se precizeză că 20% dintre muncitorii necalificați din sectorul ospitalității sunt străini.
Impozitele mari și birocrația micșorează salariile, iar angajații nu au aceeași dorință de a continua. De asemenea, schimbările dese de legislaţie aduc incertitudine. Pentru a rezolva aceste probleme, este nevoie de legi clare și stabile care să creeze un spațiu de muncă optim pentru angajați și anagajatori.
„Industria ospitalităţii nu îşi mai permite să piardă timp în lipsa unor măsuri concrete din partea autorităţilor. Ne plângem că nu avem mai mulţi turişti în România şi că nu avem o imagine de destinaţie de vacanţă cunoscută şi căutată în lume, dar nu luăm deloc măsuri de susţinere a acestui sector, a cărui contribuţie la PIB a depăşit 6%. Dacă nu acţionăm acum, ne vom confrunta cu o criză profundă în acest sector esenţial pentru România”, spune secretara generală al FPIOR, Corina Martin.
Federația cere implementarea unor măsuri precise pentru a susține industria ospitalității, precum facilități fiscale pentru angajatori, un proces mai simplu de recrutare pentru străini și politici publice care să motiveze revenirea forței de muncă românești în țară.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Datele Institutului Național de Statistică (INS) indică:
Pentru prima jumătate a anului 2024:
- Numărul de angajaţi din sectorul hoteluri şi restaurante a crescut cu 6.800 de persoane, comparativ cu prima jumătate a anului 2023.
- Cererea de personal calificat rămâne mult peste oferta existentă.
- Antreprenorii se confruntă cu costuri din ce în ce mai ridicate pentru recrutarea și formarea angajaţilor.
Pentru ianuarie 2025:
- Câştigul salarial mediu brut a fost de 8.910 lei, cu 341 de lei sub valoarea din luna decembrie 2024.
- Salariul mediu net a fost de 5.328 de lei, în scădere cu 5,6%.
Cele mai mari salarii medii nete s-au înregistrat în:
- Servicii în tehnologia informaţiei – 11.437 lei.
- Fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului – 10.877 lei.
Cele mai mici salarii s-au înregistrat în:
- Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte 3.292 lei.
- Hoteluri şi restaurante 3.321 lei.