HoReCa, scrisoare deschisă către Guvern, prin care cere ca restaurantele să funcționeze până la ora două noaptea și cu program nelimitat de Revelion

chelner, vin, bauturi, restaurant

Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) a trimis o scrisoare deschisă Guvernului, Ministerului Sănătății și Prefecturii Municipiului București, prin care cere ca statul să relaxeze restricțiile astfel încât restaurantele să poată funcționa și după ora 21, până la ora două noaptea, și cu program nelimitat în noaptea de Revelion.

„În contextul scăderii continue a ratei de incidență la nivel național și a lipsei unei comunicări coerente și deschise din partea autorităților, organizația HORA face un apel imperativ la rectificarea restricțiilor și adaptarea acestora de urgență.

La acest moment se înregistrează un trend descendent al cazurilor Covid înregistrate la nivel național, de exemplu, incidența cazurilor Covid cumulate la 14 zile la nivelul Municipiului București fiind la data de 05.12.2021 de 1.53 cazuri/ 1.000 de locuitori, conform informațiilor publicate de Directia de Sănătate Publică București. Industria HORECA a fost grav și constant afectată încă de la momentul instituirii stării de urgență pe teritoriul României. Reprezentăm industria care a avut cele mai mari pierderi financiare, între 30% – 70%. Peste 30% dintre afacerile din domeniu au închis permanent, iar restul celor care încă supraviețuiesc nu mai pot rezista cu un program scurt, care nu permite desfășurarea unui interval orar critic pentru un business din ospitalitate, respective intervalul orar pentru cină”, arată scrisoarea organizației.

Astfel, HoReCa solicită funcționarea cu restricții adaptate situației actuale, astfel: eliminarea restricțiilor privind programul (05:00 – 21:00) și permiterea funcționării în intervalul 05.00 – 02.00, respectând aceleași măsuri de acces pe baza certificatului verde; funcționarea cu până la 70% din capacitatea maximă a spațiului; permiterea în mod excepțional a funcționării cu program nelimitat în noaptea de Revelion.

„Este vital pentru industria noastră revizuirea de urgență a restricțiilor întrucât luna decembrie este cea mai bună lună pentru antreprenorii din acest domeniu, iar aceasta va fi urmată de 2-3 luni foarte slabe ca activitate, raportându-ne la anii precedenți. Adaptarea restricțiilor ar reprezenta o gură de aer pentru industria cea mai încercată și afectată financiar”, arată HORA.

Organizația precizează faptul că solicitarea este fundamentată inclusiv pe faptul că la nivelul operatorilor din industria HoReCa accesul este condiționat de certificatul verde care atestă vaccinarea sau trecerea prin boală, iar categoriei de persoane vizată nu i se aplică restricții de circulație. Astfel, persoanele cu certificat verde pot circula libere de restricții, la orice oră și sunt singurii care au acces în restaurante, baruri și cafenele.

Totodată, HORA solicită plata aferentă măsurii „20%” pe anul 2020 și prelungirea măsurii pentru 2021.

„Un alt punct stringent se referă la compensațiile promise operatorilor din Industria HORECA, industria noastră fiind și în prezent cea mai afectată, înregistrând un declin brusc care a dus la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% în anul 2020, respectiv cu 50% în 2021 comparatic cu 2019 și a determinat suspendarea activității în cazul a peste 30% dintre operatori”, arată HORA.

sursa foto: Pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *