Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat marți că tarifele lui Donald Trump vor avea efect negativ inclusiv asupra economiei României, spunând că într-o țară ca România cu deficite mari, orice fel de recesiune poate avea efecte foarte dure. Bolojan a precizat că este nevoie ca România să facă reforme ordonante, pentru că nerealizarea lor sau un conflict politic vor însemna doar o problemă de timp până vor fi necesare noi taxe și impozite.
„Ne confruntăm cu vremuri dificile în care asistăm la schimbări importante în sistemul comercial global. Tarifele anunțate de Administrația Statelor Unite zilele trecute vor avea un efect negativ asupra economiei europene, inclusiv asupra economiei românești”, a spus Bolojan.
Președintele a spus că ce se poate întâmpla în perioada următoare este că companiile și industriile românești care exportă produse în Statele Unite vor fi mai puțin competitive pe aceste piețe.
Dar, direct, impactul asupra economiei românești este relativ scăzut, pentru că nu avem o componentă importantă de export pe relația Statele Unite, a precizat el.
„Afectarea este pe zona de aluminiu, farmaceutic și componente care includ oțel și aluminiu”, a spus el.
Bolojan a precizat că va fi însă un impact important asupra comerțului Statelor Unite cu Uniunea Europeană, deci sunt afectate indirect companiile românești care sunt integrate în lanțurile de valoare europeană.
„Germania, fiind cel mai important partener comercial al României, iar economia Germaniei contribuind cu o treime la exporturile către SUA din UE, cu siguranță companiile românești care sunt integrate în aceste lanțuri valorice, vor avea foarte posibil mai puține comenzi, deci va fi o încetinire a activității acestora”, a declarat Bolojan.
Președintele interimar a spus că este un impact al piețelor și burselor în ultimele zile, și din cauza impredictibilității va fi o reținere generală de investiții și indirect. „Dezvoltarea țării noastre a însemnat în acești ani o componentă importantă de investiții străine. Este foarte posibil ca în perioada următoare să avem o încetinire a acestor investiții până lucrurile se vor stabiliza”, a spus el.
Bolojan a precizat că este greu de estimat concret care vor fi consecințele acestor măsuri într-o economie globalizată și interconectată. El a mai spus că replicile date de alte state nu vor face să complice și mai mult situația.
De aceea, el consideră că măsurile de represalii pe care le pregătește UE ar însemna de fapt să crească costurile escaladării, care ar putea să fie și mai mari pentru economia noastră.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Tarife peste tarife înseamnă inflație, scăderea puterii de cumpărare și riscul unei recesiuni economice”, a declarat Bolojan.
Președintele interimar a spus că Comisia Europeană a fost împuternicită să stabilească răspunsul UE. Din partea României a participat ieri la ședință ministrul Economiei și ambasadoarea României la Bruxelles. S-a hotărât un răspuns etapizat.
Mâine în comitetul pentru bariere comerciale se va aproba acest prim răspuns, ceea ce înseamnă că pentru primul set de tarife, cele pentru aluminiu și oțel, va fi un răspuns în contrabalans pentru UE, taxând în principal produse agricole alimentare care ar veni din SUA.
Ilie Bolojan a spus că România a fost interesată ca ceea ce se importă în Uniunea Europeană pe componenta nucleară să nu intre în pachetul de sancțiuni, pentru că România are un contract important pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă.
„În astfel de situații complicate nu există soluții rapide și răspunsurile trebuie construite bucată cu bucată, pe mai multe niveluri. Vom susține continuarea negocierilor astfel încât piața europeană și cea a SUA să găsească soluții ca fluxurile comerciale să continue”, a mai spus el.
Președintele interimar a spus că crede că în UE și la nivel național este nevoie să acționăm pentru o economie mai competitivă.
„Ce s-a aprobat la Consiliul European de a scădea piața energiei, de a susține interconectarea, sunt politici pe care și noi trebuie să le urmărim, finalizându-ne hidrocentralele cât mai repede posibil, transformând centralele pe cărbune în centrale pe gaz. Și lucrând pentru a crește capacitatea de stocare pe energie, în așa fel încât economia românească să fie mai competitivă. Prin politicile industriale să încurajăm producția industrială în România și integrarea companiilor românești în lanțurile valorice globale la nivel superior”, a spus el.
Bolojan a subliniat că „este important să simplificăm, să debirocratizăm, pentru a pune în valoare potențialul antreprenorilor, pentru a descătușa economia”. „Și putem face acest lucru pentru că este loc de mai bine”, a spus el.
În ultimul rând, Bolojan a spus că „este nevoie să reformăm statul”.
„Spre deosebire de alte țări unde la un deficit comercial mic o ușoară recesiune înseamnă doar o scădere economică dar nu efecte foarte mari, într-o țară ca România cu deficite mari, orice fel de recesiune, orice fel de afectare a situației economice poate avea niște efecte foarte dure. Reducerea cheltuielilor statului, creșterea încasărilor la buget, accesarea fondurilor europene, derularea proiectelor cât mai rapidă înseamnă condiții obligatorii pentru a minimiza acest impact”, a precizat el.
Bolojan a spus că lumea politică românească are două soluții: „Prima este să facă reforme ordonate, în așa fel încât perioada de un an și jumătate care va veni după alegeri și care este perioadă de oportunitate pentru România de a-și reforma statul, să fie folosită așa cum trebuie. Deci să facem reforme ordonate, să reducem cheltuielile statului, să debirocratizăm, să stabilim reguli bune, să ne susținem niște politici industriale. Ceea ce înseamnă că într-o astfel de situație costurile sociale vor fi mai mici și vom putea evita creșteri de taxe și impozite. A doua variantă este să se intre în niște conflicte între președinte și guvernare sau să nu se facă aceste reforme. Și va fi doar o problemă de timp până vom intra într-o situație în care creșterea de taxe și impozite, nu creșterea de venituri prin încasarea mai bună a taxelor și impozitelor deja stabilite, ci noi taxe și impozite vor fi absolut necesare. Aceste deficite nu pot fi echilibrate de pe o zi pe alta. Orice scădere de cheltuieli înseamnă efecte abia peste câteva luni de zile, poate peste un an, pentru că este nevoie de timp pentru a face anumite lucruri. În condițiile în care generezi creșteri de taxe de pe o zi pe alta fără consultarea mediului de afaceri, fără o anumită pregătire, nu faci decât să bulversezi întreaga economie. Eu sper în decizii raționale care vor fi luate în perioada următoare. Este o chestiune nu de opțiune, ci strategică”.
Bolojan a spus că escaladarea războiului tarifar nu va ocoli probabil nicio companie, din cauză că există efecte indirecte, care vor afecta global economia. El a spus că companiile parte din Camera de Comerț Americană în România – AmCham au un program prin care susțin promovarea companiilor și investițiilor românești în UE și vor avea o misiune prin care să prezinte administrației SUA ce au realizat investitorii americani în România și că România este un loc bun pentru investiție.
Cât suntem de aproape de o recesiune? „Taxele vamale nu au cum să facă bine economiei europene, sper ca în perioada următoare să se confirme că sunt juste pentru SUA, rămâne de văzut. Dar dacă nu se ajunge la o soluție va însemna încetinirea comerțului, cel transatlantic înseamnă sute de miliarde anual. Nu putem să evităm un efect și asupra țării noastre chiar dacă nu suntem noi cei vizați. Prin accesarea acestui credit pe care ni-l pune la dispoziție UE este ca prin negocierile și grupul de lucru care a fost format (…) să facem ca o parte din aceste fonduri să se întoarcă într-o măsură și în economia noastră, să ne consolidăm industria de apărare, iar industria de automotive, care ar putea să aibă un recul, să se reconvertească în industria de apărare”, a spus el.
Ilie Bolojan a mai spus că orice zi pierdută în ce privește reforme, reduceri de costuri, poate să însemne o problemă în viitor, un cost suplimentar, o tensiune socială ca nu poate fi rezolvată. Totuși, el a precizat că e greu de presupus că într-o perioadă pre-electorală vom vedea cele mai dure reforme de la un Guvern.
„E o fază în care cheltuielile, la finalul anului, prin mult hulita ordonanță trenuleț, dar absolut necesară, au fost plafonate, dar asta nu e suficient pentru a scădea deficitul de la 9 la 7. O iau ca pe o perioadă intermediară, ținând cont de acest context preelectoral. Cred că indiferent ce se va întâmpla la alegeri, ce guvernare va fi, este absolut necesar să se treacă la niște reforme profunde, pentru că e doar o problemă de timp până lucrurile se vor complica”, declarat președintele interimar.
Bolojan a precizat că contractele de înzestrare ale României nu sunt afectate de tarife. „Nu vor avea un impact pe derularea acestor contracte și accesarea de fonduri europene pe apărare va face ca achiziția să se facă majoritar din țările UE dar nu este o interdicție să se facă și din SUA. Există componente militare care nu pot fi achiziționate din UE, doar SUA le produc, trebuie să ții cont de această chestiune. Pe de altă parte, este normal ca Europa să contribuie mai mult la apărarea ei”, a spus el.