Premierul Ilie Bolojan a declarat luni, la B1 TV, că una din măsurile propuse în următorul pachet de măsuri de reformă, care va viza companiile de stat, va fi o limitare a indemnizațiilor în companii de stat din anumite sectoare. Premierul a spus că „în energie s-a sărit destul de mult peste cal”. În plus, Bolojan a spus că vor fi introduși indicatori de performanță, iar managerii din companiile de stat care îi respectă pot rămâne pe funcții, în timp ce despre cei care nu îi acceptă Bolojan a spus: „în mod cert va trebui să intrăm cu ei într-un război”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Una din discuțiile pe care le-am avut în coaliție înainte de a închide programul de guvernare a fost măsura de plafonare a indemnizațiilor din companiile de stat, a fost o măsură convenită, o susține și PSD. Deci una din măsurile care vor fi propuse în pachetul pentru companii de stat va fi și o analiză și o limitare a indemnizațiilor care pot fi luate în anumite sectoare. Am avut și anume excepții și acolo unde am avut excepții, în zona de energie, acolo s-a sărit destul de mult peste cal”, a declarat Ilie Bolojan.

Premierul a spus că unul din lucrurile făcute prost în acești ani din punct de vedere administrativ a fost că întotdeauna regulile au fost ocolite printr-o grămadă de excepții.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

„De fiecare dată când am dat o lege care acoperea un domeniu, întodeauna în pasul 2 am găsit nenumărate excepții care au făcut ca practic acea lege să fie parțial aplicabilă și efectele ei să fie practic anulate de excepții. Și excepția la noi de multe ori a devenit o regulă. Și asta este o mare problemă și cum ne luptăm cu excepțiile pe care le-am creat într-o grămadă de domenii”, a spus el.

Bolojan a afirmat că sănătatea era subfinanțată deoarece 6,3 milioane de contributori plăteau pentru 16,5 milioane de beneficiari.

„În sănătate, cum poate funcționa un sistem de sănătate care este finanțat cu contribuții modice de către 6,3 milioane de contributori, cu sume mai mici sau mai mari, dar care trebuie să deservească 16,5 milioane de contributori? Nu are cum să funcționeze cât timp el funcționează subfinanțat din punct de vedere cronic. Asta este realitatea și asta s-a întâmplat datorită unor excepții. Ce am făcut acum a fost să încercăm să înlăturăm o parte din aceste excepții. Vor fi 2 milioane de contributori suplimentari. Asta înseamnă că acest sistem va avea o capacitate mai mare să ofere servicii mai bune tuturor celor 16 milioane de contributori. Altfel, toți erau privați, pentru că o parte, din motive pe care le putem discuta, unele umanitare, unele de bun simț, unele electorale, unele ca să mai avem o inițiativă, au fost exceptate, și de-aia suntem în această situație în multe domenii”, a spus premierul.

Bolojan a spus că nu este o problemă că un om este numit undeva în sectorul public, chiar cu un sprijin politic: „Nu trebuie să fim ipocriți pentru acest lucru”.

„Numirea într-o poziție de secretar de stat, când uneori se face numire directă. Problema pe care o avem este ca acei oameni să fie competenți, asta este o condiție de bază. Și a doua problemă este să nu creadă că li se cuvine, ci să fie conștienți că au o mare responsabilitate, având o răspundere de pus în practică și că nu trebuie să îi facă de râs pe cei care i-au propus. Dacă lumea politică – și eu susțin acest lucru – nu închide acest tip de proceduri, nota de plată va veni la lumea politică”, a spus Bolojan.

Acesta a spus că, dacă oamenii care sunt astăzi în companii acceptă indicatori de performanță corect stabiliți, „nu au decât să rămână mai departe și să pună acești indicatori în practică, pentru că vom avea companii mai bine administrate, mai puține pierderi, subvenții mai mici de la stat, mai multe profituri, servicii mai bune, statul va câștiga, cetățenii vor câștiga și, indirect, acești oameni vor câștiga”.

Însă el a precizat că dacă ei nu acceptă acești indicatori „și nici nu fac nimic și îi mai ținem acolo numai pentru că au o proptea de la o persoană sau alta, vom continua cu greșelile pe care le-am făcut în acești ani și astfel de oameni fără simțul răspunderii nu mai au ce să caute pe astfel de poziții, indiferent cine i-a susținut, un partid, o persoană, pentru că și astfel de numiri ne-au adus în situația în care suntem”.

Bolojan a spus că următorul pachet va avea o componentă importantă în buna guvernare a companiilor de stat. „Ceea ce înseamnă limitarea indemnizațiilor și anularea unor excepții care permiteau în anumite sectoare creșteri foarte mari, pe de o parte. Și pe de altă parte, crearea unui mecanism prin care indicatorii de performanță pe baza cărora acești oameni care ocupă aceste poziții să fie verificați. Și dacă ministerele consideră că ei nu sunt relevanți, nu îi oprește nimeni pe actualii miniștri să îi schimbe. Pot fi două situații. Conducerile din prezent acceptă acești noi indicatori, care ar trebui să îi pună să muncească mai mult, să fie mai buni administratori, situație în care pot să meargă mai departe fără probleme. Sau în situația în care nu îi acceptă, în mod cert va trebui să intrăm cu ei într-un război, pentru că nu poți să ocupi o poziție publică fără o responsabilitate care derivă din ocuparea acelei poziții și din câștigurile pe care le ai. Nu e o problemă că câștigi mai bine, problema este ce faci pentru banii respectivi”, a afirmat premierul.