Impactul tarifelor asupra țărilor în curs de dezvoltare ar putea fi „catastrofal” (ITC)

donald trump, alegeri prezidentiale sua 2024, statele unite, republican, americane Sursa foto: Alex Brandon / AP / Profimedia

Tarifele și contramăsurile masive ale președintelui american Donald Trump ar putea avea un impact „catastrofal” asupra țărilor în curs de dezvoltare, lovindu-le chiar mai puternic decât reducerile ajutorului extern, a declarat vineri directorul executiv al agenției ONU pentru comerț, citat de agenția Reuters.

Comerțul mondial s-ar putea contracta cu 3% până la 7%, iar produsul intern brut global cu 0,7%, țările în curs de dezvoltare fiind cele mai afectate, a declarat Centrul pentru comerț internațional.

„Este enorm”, a declarat pentru Reuters Pamela Coke-Hamilton, director executiv al Centrului de Comerț Internațional. „Dacă escaladarea dintre China și SUA continuă, aceasta va duce la o reducere cu 80% a comerțului dintre cele două țări, ceea ce ar putea avea un impact catastrofal asupra tuturor sectoarelor”, a adăugat ea.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Vineri, anxietatea a continuat să afecteze piețele globale ca urmare a escaladării comerciale majore dintre Statele Unite și China, cele două mari puteri mondiale anunțând aproape zilnic măsuri de retorsiune sub formă de tarife vamale severe.

Cele mai recente represalii vin din partea Chinei, care a anunțat vineri că va majora tarifele pentru produsele americane importate la 125% începând cu 12 aprilie, ca răspuns la anunțul lui Donald Trump privind o suprataxă pe produsele chinezești, care a fost acum majorată la 145%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Tarifele ar putea avea un impact mult mai dăunător decât tăierea ajutorului extern”, a declarat Pamela Coke-Hamilton, avertizând că economiile în curs de dezvoltare riscă să anuleze câștigurile economice realizate în ultimii ani.

Potrivit ITC, unele dintre țările cel mai puțin dezvoltate din lume, precum Lesotho, Cambodgia, Laos, Madagascar și Myanmar, ar putea încerca să își îmbunătățească relațiile comerciale regionale pentru a absorbi pierderea unei părți din piața americană pentru exporturile lor.

Bangladesh, al doilea mare exportator de îmbrăcăminte din lume, ar putea pierde 3,3 miliarde de dolari din exporturile anuale către SUA până în 2029 dacă tarifele americane de 37% sunt menținute după pauza de 90 de zile anunțată de Donald Trump, potrivit datelor ITC.

Pe de altă parte, s-ar putea orienta către piețele europene, care încă oferă potențial de creștere, a sugerat Pamela Coke-Hamilton.

Proiecțiile ITC se bazează pe datele colectate înainte de pauza de 90 de zile anunțată miercuri de Donald Trump cu privire la unele dintre tarifele sale – cu excepția notabilă a celor impuse Chinei – și creșterile ulterioare ale taxelor impuse Beijingului.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.