Import mare de gaze via Bulgaria. România tranzitează 10 milioane de metri cubi pentru vecini

nord stream 2, gaze naturale, conducta, gazoduct, energie, gazprom

Importurile de gaze au ajuns la 15 milioane metri cubi, astăzi, 19 octombrie, la o producție internă de 21 milioane de metri cubi. Tot importul se face din Bulgaria, însă sursa gazului poate fi Rusia, via Turcia, Azerbaidjan, sau gaz descărcat de pe metaniere la terminalele grecești de la Mediterana.

Din cele 15 milioane de metri cubi, 10,5 milioane de metri cubi se duc mai departe, Transgaz făcând tranzit pentru beneficiarii finali din Republica Moldova, Ucraina și Ungaria. Cele mai multe gaze se duc către Ungaria, unde se înregistrează export de 7,2 milioane de metri cubi, record istoric. Gazoductul Arad-Szeged este plin 100%, capacitatea lui fiind recent majorată de Transgaz, pentru a putea primi cât mai multe gaze. Faptul că tranzitul de gaze pe care România îl prestează pentru Ungaria poate avea legătură cu faptul că cealaltă rută sudică prin care ungurii aduceau gaze din Rusia (fiind într-un contract pe termen lung cu Gazprom) a devenit brusc mai scumpă. În urmă cu o săptămână, Guvernul de la Sofia a decis să pună o taxă suplimentară pe gazele rusești care-i tranzitează țara, în drumul lor către Ungaria, Serbia și sudul Europei. Atât sârbii, cât și ungurii, au protestat împotriva acestei decizii, precizând că Sofia pune intenționat în pericol securitatea în aprovizionare a celor două țări. Aproape jumătate din gazele naturale livrate de Rusia prin conducte intră în Bulgaria din Turcia via conducta TurkStream, pentru a fi livrate mai departe în Ungaria, Serbia şi alte părţi din Europa de Sud.

„(Taxa – n.r.) afectează în primul rând pe unguri și pe sârbi, care sunt captivi. Sârbii au 2,7 miliarde anual tranzit prin Blgaria, ungurii vreo 5 miliarde anual”, spune o sursă din piață.

Alexei Miller, șeful Gazprom, a dat asigurări că furnizarea de gaze către Ungaria nu va fi, în niciun caz, amenințată. Declarațiile au fost făcute în China, unde Vladimir Putin, președintele Rusiei, face o vizită oficială.

Revenind la sursele de gaze aflate în prezent la dispoziția României, vorbim de 21 de milioane mc producție internă (Romgaz, Petrom, BSOG), dar care va crește cu încă 3 milioane mc, de mâine, când revine în producție exploatarea Petrom de la Hurezani, care a fost în revizie pentru 10 zile. Mai avem încă 5 milioane mc de rămân în țară din import și avem și depozitele de gaze 100% pline – 3,2 miliarde de metri cubi, ceea mai mare cantitate stocată din istorie.

Sursa foto: Nord Stream 2 / Igor Kuznecov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *