România nu a mai importat gaze, nu a exportat și nu a mai făcut nici tranzit de gaze, în primele zile ale lui 2023, acoperirea consumului intern fiind făcută doar din producția locală și extracția din depozite. De azi, însă, am început să importăm din Ungaria. Este vorba de 1,9 milioane de metri cubi, care intră prin punctul Arad, aceasta fiind singurul flux de gaze cu vecinii.
Este ceva inedit pentră că, în ultima parte a anului trecut, pe relația cu Ungaria aveam exporturi, 5-6 milioane de metri cubi zilnic, în fapt un tranzit de gaze pe la noi pentru unguri. Aveam și exporturi către Ucraina și Republica Moldova, dar și importuri din Bulgaria. Pe relația cu Ucraina, exportul era de fapt tranzit de gaze, iar pe Moldova și tranzit, dar și export de gaz local.
Acum însă, așa cum precizam și se vede din datele interactive Transgaz, singurul flux gazier cu vecinii este importul din Ungaria. Lipsa schimburilor gaziere cu vecinii, care se făcea în toate direcțiile în 2022, poate fi pusă pe seama faptului că avem un consum de gaze foarte scăzut. Azi, spre exemplu, acesta este de 36,6 milioane de metri cubi, de unde, până de Crăciun, acesta era și de 55 de milioane de metri cubi. Explicația rezidă din faptul că România este încă în vacanța de Sărbători, în ciuda faptului că, oficial, pe 3 ianuarie, toată lumea a început munca.
Acoperirea consumului intern se face acum din producția locală, care rămâne constantă la circa 24 de milioane de metri cubi zilnic, extracție din dezpoite și importul din Ungaria.