România este net exportator în relația cu Ucraina și net importator în relația cu Rusia, în 2023, potrivit datelor centralizate ale Institutul Național de Statistică, transmise la solicitarea Economedia. Deficitul comercial în relația cu Rusia s-a contractat până la 100 milioane de euro, în scădere de 34 de ori.
Anul trecut, țara noastră a trimis mărfuri de 2,47 miliarde de euro în Ucraina. În ceea ce privește produsele exportate, pe primele locuri au fost carburanții auto – 357 milioane euro și gazele – 243 milioane euro (aici este în mare parte vorba despre asigurarea unui tranzit de gaze în care marfa este facturată la intrarea în țară și refacturată la ieșirea din țară). Am mai livrat autoturisme – de 60 de milioane euro și îngrășăminte – 44 milioane euro. La import, am primit de la vecini mărfuri de 1,46 miliarde euro, în principal porumb – 150 de milioane euro și soia – 67 de milioane euro, urmate de lemn de foc și piese auto.
Avem așadar un excedent de 1 miliard de euro în relația comercială cu Ucraina. În 2022, exporturile românești în Ucraina erau de 1,54 miliarde euro(tot cu benzină, motorină și gaz, în prim plan) iar importurile de 2,2 miliarde de euro, noi fiind net importatori. Principalele produse importate erau, ca și în 2023, produse agricole, însă în top apărea și energia electrica, cu 112 milioane euro.
Anul 2023 a fost, în relația cu Rusia, un an cu schimburi comerciale în puternică scădere față de 2022. Ne-am păstrat statutul de net importatori, dar decalajul dintre importuri și exporturi s-a redus.
Pentru a evidenția cât de mult s-au schimbat relațiile comerciale cu rușii, vom începe cu 2022, anul invaziei din Ucraina. Atunci, exporturile României în Rusia au fost de 400 de milioane de euro, pe primele locuri în topul produselor livrate fiind piese auto (este de precizat că uzina Renault din Rusia folosea piese produse în România), produse pentru tratarea părului și medicamente. Importurile se ridicau la 3,86 miliarde de euro, din care mare parte reprezenta țiței. Grupul rusesc LukOil dispune în România de o rafinărie la Ploiești, care se aproviziona cu petrol din Rusia. Găseam în topul celor mai cumpărate produse rusești și îngrășăminte, cauciuc și gaz.
În 2022, aveam așadar un deficit comercial în relația cu Rusia de 3,4 miliarde de euro. În 2023, volumul schimburilor comerciale s-a contractat foarte mult pe segmentul importuri. Acestea au scăzut de peste 10 ori, de la 3,8 miliarde euro la 324 milioane euro, din care jumătate înseamnă petrol. Găsim în continuare în topul importurilor îngrășăminte și cauciuc.
Dacă în 2023 importul din Rusia a scăzut de peste 10 ori, exportul a rămas aproximativ același. Anul trecut, am trimis mărfuri de 236 milioane euro, cel mai mult, produse de îngrijire a părului, medicamente, piese auto și semințe de floarea soarelui. Deficitul comercial în relația cu Rusia s-a contractat până la 100 milioane de euro, în scădere de 34 de ori.
Per total, în 2023, România a înregistrat exporturi de 93 miliarde euro și importuri de 122 miliarde euro, rezultând un deficit de 29 miliarde euro, în scădere cu 15% față de anul precedent. Conform dinamicii multianuale a exporturilor, 2024 ar putea fi primul an în care exporturile României să atingă 100 de miliarde euro.