Bacșișul oferit de clienți la restaurant a început să fie trecut pe nota de plată și pe bonul fiscal și se impozitează, de la 1 ianuarie 2023. Deși aceasta este noua lege, se pare că nu toată lumea o aplică, deoarece românii au reușit din nou să fenteze legile. Sau cel puțin acest lucru i s-a întâmplat reporterului Economedia în data de 7 ianuarie.
Într-un restaurant din Sinaia impozitarea bacșișului a putut fi evitată de ospătari, în stil românesc. Astfel, acum se practică metoda „0 lei pe bon” și bacșișul dat în mână ospătarului.
Cel puțin așa a fost în acest restaurant din Sinaia, unde ospătarul ne-a zis: „Dacă nu vreți să lăsați nimic pentru stat, treceți 0 pe bon și dacă vreți să ne lăsați nouă, adăugați la banii pentru masă. Sau puteți să treceți cei 10% pe bonul fiscal”.
Această practică pare a fi adoptată de cât mai mulți angajați din HoReCa și susținută de clienții care nu doresc să ia statul bani în plus.
Legiferarea bacșișului este o măsură care a fost cerută intens de reprezentanții domeniului HoReCa, măsură care nu este foarte bine văzută în piață nici de clienți, nici de patronii anumitor restaurante, care au anunțat în presă că ar putea pleca mai mulți angajați decât în timpul pandemiei.
Pe de cealaltă parte, consultanții Deloitte susțin că fiscalizarea bacșișului în HoReCa este o măsură binevenită, care aduce mai multă transparență în domeniu, însă mai rămân o serie de aspecte practice care trebuie lămurite de autorități, astfel încât agenții economici care derulează activități în care se practică acordarea unor recompense de acest gen să se poată conforma la reglementările care îi vizează.
Legea bacșișului, primele nemulțumiri ale industriei
Reprezentanţilor asociaţiilor din HoReCa braşoveană au invocat atât neclarităţi privind cuantumul bacşişului şi dacă ar trebui sau nu să impună unul clienţilor, cât şi procedura de contabilizare a acestuia, care, susţin ei, va majora timpul pe care un barman sau un chelner vor trebui să-l aloce încasării notei de plată, în condiţiile în care noua lege cere două astfel de documente – unul în care clientul va trebui să bifeze dacă doreşte să lase bacşiş şi, eventual, cuantumul acestuia şi bonul fiscal.
Instituţia Prefectului Judeţului Braşov a anunțat că va centraliza eventualele propuneri de modificare a noii legi care reglementează bacşişul.
Prefectul Braşovului, Cătălin Văsii, a precizat că discuţia de joi a fost solicitată de reprezentanţii HoReCa, ce au dorit să se întâlnească cu cei de la ANAF în vederea clarificării noilor reglementări de natură fiscală care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie, în principal legate de acordarea bacşişurilor şi cota de TVA.
Ion Biriş, preşedinte HORA, a declarat că în lege există o măsură punitivă, respectiv o amendă, pentru unităţile comerciale care nu aplică corect actul normativ. Valoarea amenzii este de 4000 de lei în cazul în care un proprietar de afacere nu plăteşte către angajaţi 90% din bacşişul colectat.
La rândul său, Daniel Mischie, preşedintele HORA, asociațiile care au cerut această lege să exite, a afirmat că legea nu este perfectă, dar că există posibilitatea ca prin nişte norme la care se va lucra împreună cu autorităţile să fie perfecţionată şi că în momentul de faţă reprezintă un pas extrem de important pentru tot ce înseamnă activitatea în restaurante.