Împrumut american de 3 miliarde de dolari pentru Unităţile 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă / Premierul Ciucă: România face paşi importanţi către independenţa sa energetică/Președintele Iohannis: Avem nevoie de securitate energetică! / Noile reactoare vor fi gata în 2030

Cernavoda Nuclearelectrica Sursa foto: Nuclearelectrica

Două scrisori de intenţie privind împrumuturi de peste 3 miliarde de dolari au fost înmânate autorităților române din partea US EximBank, agenția oficială de creditare la export a Statelor Unite, pentru Unităţile 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă.

S-a întâmplat la Conferința ONU privind schimbările climatice, eveniment ce are loc în Egipt, la Sharm El-Sheik, potrivit Administraţiei Prezidenţiale. Documentele au fost înmânate de către Preşedintele US Exim Bank, Reta Jo Lewis, Ministrului român al energiei, Virgil Popescu.

Cele două scrisori de intenţie din partea US Exim Bank vizează un prim împrumut de circa 50 milioane USD, care va sprijini derularea Fazei a doua, de lucrări preliminare, a proiectului Unităţilor 3 şi 4 şi un împrumut ulterior, de 3 miliarde USD, care să sprijine Faza a treia, de construcţie efectivă a proiectului.

În legătură cu aceste împrumuturi, premierul Nicolae Ciucă a spus că România face paşi importanţi către independenţa sa energetică, printr-o tehnologie curată. 

Evenimentul de astăzi este o nouă dovadă a legăturii strânse dintre România şi Statele Unite ale Americii, dezvoltată în cei 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre cele două ţări, mai spune premierul.

”Astăzi, la Conferinţa ONU privind schimbările climatice, a fost îndeplinită o etapă importantă pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei nuclearoelectrice de la Cernavodă. În prezenţa Preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi a Reprezentantului Special al Preşedintelui SUA pentru Climă, John Kerry, Banca de Export-Import a Statelor Unite ale Americii s-a angajat să finanţeze cu 50 milioane de dolari faza a doua, de lucrări preliminare construcţiei celor două reactoare, şi cu 3 miliarde de dolari cea de-a treia fază, de realizare propriu-zisă a proiectului”, spune premierul.

Potrivit lui Nicolae Ciucă, ”prin cele două scrisori de intenţie înmânate ministrului Energiei, Virgil Popescu, este asigurată aproximativ o treime din suma necesară construirii celor două reactoare de la Cernavodă, restul urmând a fi asigurat prin alte linii de finanţare”.

Şeful Executivului mai arată că ”proiectul unităţilor 3 şi 4 este structurat în trei faze: prima fază – etapa pregătitoare – va fi finalizată până la sfârşitul primului trimestru al anului viitor, ce-a de-a doua fază, a lucrărilor preliminare, va fi demarată în martie/aprilie 2023 şi va fi finalizată în trimestrul al treilea din 2025. iar faza a treia, de construcţie efectivă a celor două reactoare, se va încheia în 2030”.

Klaus Iohannis: Avem nevoie de securitate energetică!

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a spus că România are nevoie de securitate energetică.

Avem nevoie de securitate energetică, dar securitatea energetică este posibilă numai dacă există disponibilitate energetică. Iar noi, în România, avem o ambiţie în plus şi acest lucru este important pentru români, pentru companiile din România”, a spus preşedintele.

Şeful statului a arătat că ”este o nouă abordare pentru a ne asigura că avem suficientă energie, pentru a dovedi că suntem independenţi energetic şi pentru a arăta că ştim cum să realizăm tranziţia verde, pentru că regenerabilele şi nuclearul împreună vor face posibilă renunţarea la combustibilii fosili”.

”Aşadar, felicitări pentru acest pas foarte important şi sper că nu peste mult timp aceste două scrisori de intenţie pentru planificare şi pentru o parte semnificativă a finanţării pentru construirea acestor două unităţi vor duce la acţiune, la construirea efectivă a acestor unităţi şi la disponibilitatea energiei electrice”, a mai spus preşedintele Klaus Iohannis. 

 

 

 

Sursa foto: Nuclearelectrica

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *