Impunerea taxelor vamale va reduce PIB-ul UE cu cel puțin 0,2%, până în 2027, arată estimările Comisiei Europene

zona schengen euro UE bani Foto: Marian Vejcik / Dreamstime.com

Comisia Europeană estimează că impunerea taxelor vamale va reduce Produsul Intern Brut (PIB) al Uniunii Europene cu 0,2%, până în 2027, în timp ce impactul pentru Statele Unite ale Americii va fi între 0,8% şi 1,4%, în aceeaşi perioadă, a declarat, vineri, comisarul european pentru economie, Valdis Dombrovskis, citat de agenţia EFE, transmite Agerpres.

Dacă aceste taxe ar fi permanente sau se vor adopta mai multe măsuri de represalii, “consecinţele vor fi mai negative”, cu o reducere între 0,5 şi 0,6 puncte procentuale în blocul comunitar şi între 3,1 şi 3,3 puncte în SUA, a afirmat oficialul european, într-o conferinţă de presă, după reuniunea miniştrilor Economiei şi Finanţelor din zona euro.

Pentru economia globală, acest scenariu ar presupune o scădere de 1,2%, dar şi o reducere cu 7,7% a comerţului mondial, a adăugat comisarul european, precizând că aceste simulări nu pot fi total precise, dată fiind “extraordinara incertitudine şi deciziile legate de taxe ce pot fi rapid schimbate”.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

“Este clar (…) că Statele Unite vor fi cele mai lovite de taxe”, a spus, argumentând că acestea vor diminua puterea de cumpărare a consumatorilor, precum şi salariile reale, şi vor face ca bunurile intermediare importate pentru producţie să fie mai scumpe în această ţară.

Deşi viteza evenimentelor face dificilă o analiză precisă a perspectivelor economice, Dombrovskis a menţionat că aceste cifre “demonstrează o tendinţă generală conform căreia taxele dăunează prosperităţii”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În acest sens, el a semnalat că pieţele financiare mondiale “au reacţionat deja negativ” în ceea ce priveşte deciziile preşedintelui american Donald Trump, cu “volatilitate şi vânzări mari” în ultimele zile, aspect pe care autorităţile comunitare vor continua să îl monitorizeze îndeaproape.

“Nu Europa a început această confruntare şi Europa nu doreşte această confruntare. Taxele contravin logicii politice şi economice a unui parteneriat comercial profund şi de durată, evaluat la 1.600 miliarde euro în 2023”, a punctat el.

Comisarul pentru economie, care în legislatura trecută a deţinut portofoliul comerţului, a salutat pauza de 90 de zile anunţată de Washington pentru taxele reciproce de peste 10%, deoarece creează “spaţiu pentru negociere”, dar a reamintit că SUA continuă să aplice taxe de 10% pentru aproape toate ţările şi nu a retras taxele de 25% pentru oţel, aluminiu şi maşini.

“Suntem pregătiţi să negociem un rezultat reciproc acceptabil, dar în acelaşi timp apărăm interesele noastre economice”, a subliniat Dombrovskis, adăugând că “nu este cazul ca SUA să deterioreze economia sa şi pe cea europeană”.

Oficialul european a reamintit că Bruxelles a propus Washingtonului eliminarea tuturor taxelor pentru comerţul cu produse industriale, dar, totodată, a avertizat că blocul comunitar “este pregătit pentru a răspunde cu represalii pentru a proteja propriile interese, cetăţenii săi şi companiile, dacă va fi nevoie”.

În acest sens, nu a exclus un “contraatac” prin lovirea în activitatea giganţilor digitali nord-americani din blocul comunitar, atunci când a fost întrebat despre tipul de contramăsuri suplimentare pe care le-ar putea adopta UE pentru a răspunde la taxele reciproce şi la cele pentru oţel şi maşini, în cazul în care negocierile nu se vor încheia cu succes.

“Când discutăm despre răspuns (al UE), trebuie să ne uităm la ceea ce se întâmplă în comerţul cu servicii (unde SUA înregistrează excedent în relaţia cu blocul comunitar), inclusiv la serviciile digitale. Analizăm noile contramăsuri şi toate opţiunile sunt pe masă”, a punctat el.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.