În Bulgaria, laptele este mai scump decât la Berlin sau la Londra

lapte, lactate Sursa foto:Pixabay

Salariile în Bulgaria continuă să fie cele mai mici față de toate țările din UE, dar prețurile pentru o serie de alimente și servicii de bază sunt deja mai mari decât în multe țări europene. De exemplu, laptele proaspăt în Bulgaria este unul dintre cele mai scumpe din UE. În Sofia, prețul unui litru de lapte este în medie de 1,51 euro, adică aproape de două ori mai mult decât prețul laptelui din capitala Poloniei, Varșovia – 0,76 euro, scrie Trud, potrivit Rador.

Acest lucru este arătat de datele de pe site-ul numbeo.com. Este cea mai mare bază de date din lume cu prețuri și costuri necesare vieții. Datele sunt colectate de la oameni din întreaga lume, care oferă informații despre prețurile bunurilor și serviciilor de bază în orașul în care locuiesc.

Laptele proaspăt în Sofia este cu 50% mai scump decât în Praga (1,01 euro pe litru), cu 17% mai scump decât în Londra (1,29 euro) și cu 31,5% mai scump decât în Berlin (1,15 euro). Dintre orașele mari din Europa, despre care „Trud News” a căutat informații, doar la Roma laptele este puțin mai scump decât cel din Bulgaria – 1,56 euro.

Prețurile la alimente în Sofia sunt cu peste 10% mai mari decât cele din Varșovia, potrivit datelor numbeo.com. O diferență semnificativă de preț se poate constata în cazul brânzei. Brânza bulgărească costă în medie 9,55 euro pe kg, iar în Polonia brânza autohtonă se vinde la un preț de 7,73 euro. În Bulgaria, brânza este cu aproximativ 4 leva mai scumpă per kg decât în Polonia. Este curios că și la Londra, unde salariile și costurile de trai sunt de câteva ori mai mari decât în Bulgaria, brânza locală este mai ieftină decât cea bulgărească – doar 7,3 euro pe kg. Bananele sunt, de asemenea, mai ieftine la Londra decât în Bulgaria.

În Polonia, nu doar prețurile la pâine, cartofi și orez sunt mai mici decât în Bulgaria, dar și importurile de alimente precum portocale și banane sunt mai ieftine. Diferența de preț la fileul de pui este foarte mare. În Sofia, prețul mediu este de 7,2 euro, iar în Varșovia – doar 5,22 euro, ceea ce este cu peste 27% mai ieftin. Fileul de pui în Sofia costă aproape la fel de mult ca în Londra. Merele sunt, de asemenea, mult mai ieftine în Polonia comparativ cu Bulgaria. La Varșovia costă 0,83 euro/kg, iar la Sofia – 1,41 euro.

Prețurile în restaurantele din Sofia sunt puțin mai mari decât cele din Praga. Prețul berii bulgărești la halbă în restaurantele din Sofia sunt apropiate de cele ale berii cehe din Praga. Dar berea de import din Sofia este mai scumpă decât cea din Praga. Prețurile preparatelor principale în restaurantele din Sofia sunt mai mari decât în Praga și Varșovia. Felurile principale de mâcare și berea sunt mai scumpe în Roma decât în Sofia. Dar un cappuccino într-un restaurant din Roma este mai ieftin decât în Sofia, conform datelor de pe site-ul de specialitate.

În timp ce mâncarea în Bulgaria este mult mai scumpă decât cea în Polonia, salariile bulgarilor sunt cu aproape 20% mai mici. În Sofia, salariul mediu după impozitare este de 964 de euro, iar la Varșovia – 1.195 de euro.

Bulgarii pot cumpăra de trei ori mai puține mărfuri decât englezii

Bulgarii pot cumpăra cu salariul lor de trei ori mai puțină mâncare decât britanicii. În Sofia, pentru un coș cu 11 alimente de bază – un litru de lapte, 12 ouă, o sticlă de vin, o jumătate de kilogram de pâine și câte un kilogram de orez, brânză, fileuri de pui, carne de vită, mere, roșii și cartofi, trebuie să plătească 44,77 euro, conform datelor site-ului numbeo.com.

Cu un salariu mediu, după plata impozitelor și asigurărilor, locuitorii din Sofia pot cumpăra 21,5 coșuri. Și în Londra, oamenii pot cumpăra în medie 67,3 coșuri pe lună cu salariul lor, sau de aproape trei ori mai multă mâncare decât în Bulgaria. Diferența în ceea ce privește putere de cumpărare și salariile este foarte mare și comparativ cu Berlin. Acolo, cu un salariu mediu, oamenii pot cumpăra 51,9 coșuri cu mâncare, ceea ce înseamnă de două ori mai multă mâncare decât pot cumpăra locuitorii din Sofia.

Coșul cu aceste 11 produse alimentare este cel mai scump din Basel, Elveția. Dar cu salariul mediu de acolo, oamenii pot cumpăra în medie 36,8 coșuri pe lună.

Salariul minim nu este suficient

Salariul minim în Bulgaria nu este suficient nici măcar pentru ca o singură persoană să mănânce normal și să-și plătească facturile de electricitate, apă și încălzire. De la începutul anului 2023, salariul minim în Bulgaria este de 780 de leva, dar după achitarea taxelor și asigurărilor, suma netă primită este de 605 leva. În acelați timp, suma minimă pentru mâncare de persoană pe zi în Sofia este de 13,90 leva, conform calculelor de pe site-ul numbeo.com. Acestea sunt făcute pentru un adult care mănâncă bine – 2400 de calorii pe zi și alimente foarte variate – pâine, lapte, carne, fructe și legume. Pentru o lună întreagă, suma minimă pentru mâncare pentru o persoană este de 430 de leva și asta presupunând că mănâncă mâncare gătită în casă și nu gata făcută din vitrinele calde din lanțurile de magazine alimentare.

Dacă o persoană cu un salariu minim dă 430 de leva pe lună pentru mâncare, nu-i vor mai rămâne bani pentru a-și plăti facturile la electricitate, apă și încălzire. Separat sunt cheltuieli esențiale de trai, cum ar fi medicamentele, transportul, îmbrăcămintea și telefonul.

Prin urmare, persoanele cu venituri mai mici mănâncă în principal pâine și paste, orez, fasole și linte și se privează de fructe și legume. Datele INS arată că s-a înregistrat o scădere a vânzărilor de alimente în ultimele luni. Oamenii pur și simplu refuză să cumpere anumite alimente la prețuri mari și se privează de acestea.

În Polonia, banii necesari pentru alimentele unei persoane sunt mult mai puțini decât în Bulgaria. La Varșovia sunt necesari 187 de euro pentru mâncare de persoană pe lună, iar la Sofia sunt necesari 220 de euro. Și asta având în vedere faptul că salariile la Varșovia sunt mult mai mari.

La Londra, este suficient ca doar o persoană să lucreze

Două salarii medii în Sofia nu sunt suficiente pentru traiul unei familii de 4 persoane. Părinții cu doi copii au nevoie de 2.082 de euro pe lună pentru o viață normală, iar salariul mediu după plata impozitelor și asigurărilor este de 964 de euro, potrivit datelor de pe site-ul numbeo.com. Se dovedește că în Sofia, chiar dacă ambii părinți primesc salarii medii, banii nu le sunt suficienți pentru a crește doi copii, a se hrăni și a se îmbrăca normal. În plus, calculele se bazează pe situația în care familia are propria locuință și nu plătește chirie.

În același timp, la Berlin și Londra, este suficient ca unul dintre soți să primească un salariu mediu pentru oraș, pentru ca familia să poată trăi normal. În Berlin, salariul mediu după impozite și asigurări este de 2.989 de euro și este nevoie de 1,08 salarii medii pentru a întreține o familie de 4 persoane. Situația este similară la Londra. Acolo, salariul mediu după impozitare este de 3.390 de euro, iar o familie de 4 persoane are nevoie de 1,07 salarii. Astfel, cu doi soți care lucrează la Berlin și Londra, familiile cu doi copii au bani pentru a trăi fără privațiuni și pentru a plăti chirie. În timp ce în Bulgaria, chiar dacă ambii soți lucrează cu un salariu mediu, ei trebuie să se priveze de mâncare, să stea în frig, să nu meargă la restaurante și cinematografe, pentru a-și putea plăti chiria.

Banii necesari pentru întreținerea unei familii de 4 persoane în Sofia sunt foarte aproape de cei din Varșovia, unde sunt e nevoie de 2.067 de euro pe lună. Dar salariile în Varșovia sunt semnificativ mai mari. Prin urmare, o famliei din Varșovia poate crește cu ușurință doi copii și îi rămâne o sumă mică la sfârșitul lunii.

Sursa foto:Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *