În plină conferință asupra climatului, China majorează producția de cărbune

carbune, mina Sursa foto: Pixabay

China a majorat cu peste un milion de tone producția zilnică de cărbune într-un context de penurie de electricitate, în momentul în care liderii mondiali negociază dur un acord în cadrul conferinței COP26 în încercarea de a preveni o încălzire climatică cu efecte „catastrofale”, potrivit Le Figaro.

În plină relansare economică mondială, China suferă din plin avansul prețuriilor la materii prime, în special la cărbune, de care depinde în proporție de 60% pentru alimentarea centralelor electrice. Această situație a determinat o încetinire a producției, în ciuda cererii puternice, care a antrenat raționalizări în alimentarea cu curent electric și a generat majorarea costurilor de producție pentru companii.

Pentru a reduce presiunea, autoritățile au autorizat în ultimele săptămâni redeschiderea unor mine de cărbune, în ciuda faptului că președintele Xi Jinping a promis reducerea emisiilor de carbon înainte de 2030. De la jumătatea lui octombrie, producția zilnică de cărbune depășește 11,5 milioane de tone, a precizat duminică puternica agenție de planificare NDRC. Această majorare reprezintă o creștere a capacităților de 1,1 milioane de tone în raport cu sfârșitul lui septembrie. Luna trecută, NDRC nu a exclus o intervenție pentru reducerea prețurilor la cărbune.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Această majorare a producției intervine în momentul în care liderii planetei încearcă să ajungă la un acord, la Glasgow, asupra unui obiectiv mondial mai ambițios de reducere a gazelor cu efect de seră, în cadrul conferinței ONU asupra climatului, COP26. Președintele chinez figurează printre marii absenți la acest summit.

China este în același timp cel mai mare producător mondială de cărbune și primul poluator din lume. Chine este însă și țara care investește cel mai mult în energii regenerabile.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: