China a majorat cu peste un milion de tone producția zilnică de cărbune într-un context de penurie de electricitate, în momentul în care liderii mondiali negociază dur un acord în cadrul conferinței COP26 în încercarea de a preveni o încălzire climatică cu efecte „catastrofale”, potrivit Le Figaro.
În plină relansare economică mondială, China suferă din plin avansul prețuriilor la materii prime, în special la cărbune, de care depinde în proporție de 60% pentru alimentarea centralelor electrice. Această situație a determinat o încetinire a producției, în ciuda cererii puternice, care a antrenat raționalizări în alimentarea cu curent electric și a generat majorarea costurilor de producție pentru companii.
Pentru a reduce presiunea, autoritățile au autorizat în ultimele săptămâni redeschiderea unor mine de cărbune, în ciuda faptului că președintele Xi Jinping a promis reducerea emisiilor de carbon înainte de 2030. De la jumătatea lui octombrie, producția zilnică de cărbune depășește 11,5 milioane de tone, a precizat duminică puternica agenție de planificare NDRC. Această majorare reprezintă o creștere a capacităților de 1,1 milioane de tone în raport cu sfârșitul lui septembrie. Luna trecută, NDRC nu a exclus o intervenție pentru reducerea prețurilor la cărbune.
Această majorare a producției intervine în momentul în care liderii planetei încearcă să ajungă la un acord, la Glasgow, asupra unui obiectiv mondial mai ambițios de reducere a gazelor cu efect de seră, în cadrul conferinței ONU asupra climatului, COP26. Președintele chinez figurează printre marii absenți la acest summit.
China este în același timp cel mai mare producător mondială de cărbune și primul poluator din lume. Chine este însă și țara care investește cel mai mult în energii regenerabile.